Χανιά: Συνάντηση Π. Πολάκη με εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ - Ειδήσεις Pancreta

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2024, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων με το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ,  εργαζόμενους του φορέα στα Χανιά και αποφοίτους του Προγράμματος, με αφορμή το Νόμο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Κυβέρνηση.

Όλοι οι συμμετέχοντες  στην συνάντηση, εξέφρασαν την μεγάλη τους αγωνία για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) που προβλέπεται στο Νομοσχέδιο και που ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα σε όλα τα ΚΕΘΕΑ, των οποίων η προσφορά στους μετέχοντες στο πρόγραμμα και στις  οικογένειες τους είναι  πολύ μεγάλη, αφού το 80% των ωφελούμενων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν.

Από το 2019 που η παρούσα Κυβέρνηση κατήργησε το Αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, τα Κέντρα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με κυρίαρχα αυτά της στέγασης και της έλλειψης προσωπικού. Πέντε στους οκτώ εργαζόμενους είναι με προγράμματα ΕΣΠΑ, των οποίων η σύμβαση λήγει.

Δυστυχώς, αντί να ενισχυθεί η λειτουργία τους, η Κυβέρνηση επιλέγει να συνενώσει διοικητικά και λογιστικά όλους τους Δημόσιους Οργανισμούς προγραμμάτων απεξάρτησης, δημιουργώντας ένα δυσλειτουργικό φορέα με διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και στη βάση της  εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ψυχοσωματικής Υγείας των εξαρτημένων ατόμων που αποζητούν θεραπεία.

Σε μια εποχή που τα ναρκωτικά και γενικότερα οι εξαρτήσεις διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία και μάλιστα σε ολοένα και  μικρότερες ηλικίες, η ανάγκη ενίσχυσης των “στεγνών” προγραμμάτων με ολιστική και ανθρωποκεντρική θεραπευτική προσέγγιση  και όχι μόνο με τη  μείωση βλάβης είναι  απολύτως αναγκαία.  Στον αντίποδα, η διάλυση τους  οδηγεί στην απόγνωση και την χωρίς ελπίδα ζωή των εξαρτημένων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Κάθε χρόνο τα ΚΕΘΕΑ της χώρας μας, σώζουν περί τα 300 άτομα που αποφοιτούν επιτυχώς από τα θεραπευτικά τους προγράμματα.

Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης, τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα τους και τους διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου θα δώσει, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, μάχη προκειμένου να αποσυρθεί το προτεινόμενο από την Κυβέρνηση σχέδιο Νόμου που αφορά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των ΚΕΘΕΑ, τα οποία εκτός των άλλων είναι οικονομικά εύρωστοι οργανισμοί.

Ζήτησε από τους συνομιλητές του να πυκνώσουν τις δράσεις τους για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την συμπόρευση όλων και περισσότερων ανθρώπων σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης, αφού το πρόβλημα των εξαρτήσεων μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε οικογένειας.

Να σημειωθεί τέλος,  πως αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου 11 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και καλούνται όλοι οι Χανιώτες να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους του ΚΕΘΕΑ Χανίων προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο του.


Πηγή: pancreta.gr