Κασσελάκης: Προανήγγειλε δομικές αλλαγές στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ – Οι προτάσεις για αντικατάσταση οργάνων - Ειδήσεις Pancreta

Την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σηματοδότησε το Σάββατο με την ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, ενώ πρότεινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ως το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να διεξαχθεί το καταστατικό συνέδριο, προαναγγέλοντας επίσης ριζικές δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος.

Προτάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κόμματος κατέθεσε τις παρακάτω «ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία»:

  • «Να ενεργοποιήσουμε τις δημοτικές επιτροπές μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, επιφορτισμένες με τη διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.»
  • «Να καταργήσουμε τις νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις περιφερειακές επιτροπές.»
  • «Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη, που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) με αρμοδιότητα το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος και την εκτίμηση του βαθμού υλοποίησής του ώστε ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.»
  • «Το ΕΣΜ να εκλέγει τον/την γραμματέα, τον/την συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο μελών, τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των Τμημάτων.»
  • «Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον γραμματέα και τον διευθυντή της Κ.Ο. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων και Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

Για τις συγκλίσεις τόνισε ότι πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, με διαφάνεια και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων. Τόνισε πως λέει όχι σε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες: «Ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, εμφανίστηκε υπέρ της σύγκλισης με κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά «χωρίς ρευστοποίηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τους αποχωρήσαντες προς τη Νέα Αριστερά, χωρίς να την κατονομάσει, είπε ότι «η κομματική νομεκλατούρα έδινε μάχες για την καθημερινή της επιβίωση χωρίς να υλοποιεί την εντολή ‘αλλάξτε τα όλα’», και αναρωτήθηκε «που βρίσκονται τώρα» για να συμπληρώσει ότι απολαμβάνουν τις βουλευτικές τους έδρες και τη βουλευτική αποζημίωση.

«Δεν έχω μυστικό κύκλο… Δεν τιμώρησα κανέναν», υποστήριξε, και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε «φραξιάς και επετηρίδας», ενώ απέρριψε επίσης την πρόταση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης για δημοψηφίσματα τονίζοντας ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο καταστατικό συνέδριο – βάσει καταστατικού.

Για την Αυγή

«Έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν αποφάσεις για τα ιστορικά μέσα και για το λόγο αυτό θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ευρωεκλογές

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αποδίδοντας την πτώση του ποσοστού πρώτα στο γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του κόμματος και ύστερα σε λάθη του. Αναφορικά με αυτά είπε μόνο πως μπορεί να ήταν λάθος η δημοσίευση πόθεν έσχες αλλά συμπλήρωσε πως μπορεί και να αποδειχτεί παράδειγμα μίμησης.

«Εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά απέναντι στο σύστημα προπαγάνδας της κυβέρνησης», είπε αφού υποστήριξε ότι το χρήμα «μπορεί να κερδίσει την αλήθεια μια και δυο φορές αλλά ποτέ στην Ελλάδα τρεις φορές.»

Επίσης, επέρριψε ευθύνες σε «οργανωτικές αδυναμίες ελλείψει χρόνου και λειτουργικής ετοιμότητας στην προεκλογική κούρσα, μετά τις διασπάσεις και τις μάχες χαρακωμάτων.»

Οι «6 μεγάλες προκλήσεις»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για έξι μεγάλες προκλήσεις «στις οποίες πρέπει να δώσουμε άμεσα πειστικές απαντήσεις, ρεαλιστικές προτάσεις και κοστολογημένες λύσεις»:

  • «Την πλήρη μεταρρύθμιση και θεσμική θωράκιση ενός κράτους δικαίου αντάξιου προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας και όχι χώρας έρμαιου παρεών και διαπλεκόμενων συμφερόντων.»
  • «Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, έτσι ώστε να κατακτήσουμε μίαν Ελλάδα ανταγωνιστική που δεν θα περιορίζεται να ζει με ότι περισσεύει από τους άλλους, αλλά που θα παράγει πλούτο και εγχώρια προστιθέμενη αξία ικανή να φέρει πίσω τα παιδιά μας και να επιτρέψει επιτέλους στην χώρα μας να γεννιούνται πολλά νέα παιδιά.»
  • «Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν λιγοστεύει μόνο οικονομικά επί Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από ανθρώπους μετά τη χρεωκοπία της. Γιατί στους 600-700.000 νέους που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης, πρέπει να προσθέτουμε και τους ανθρώπους που δεν γεννιούνται πια σε αυτή την χώρα. Το πρόβλημα αυτό απειλεί την υπόσταση της πατρίδας και δεν λύνεται με μια λογική επιδομάτων όταν την ίδια στιγμή δεν υπάρχει μέριμνα του δημοσίου για την ανατροφή των παιδιών, για την πλήρη και δωρεάν εκπαίδευση τους, για την ψυχολογική και κοινωνιολογική στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Και σε κάθε περίπτωση δεν λύνεται όταν δυο νέοι άνθρωποι αποφασίσουν να περπατήσουν μαζί την ζωή και οι μισθοί τους επαρκούν μόλις για την επιβίωση, χωρίς καμία προοπτική. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταπονεί σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης γαλέρας την πιο μορφωμένη και την πιο ταλαντούχα γενιά που είχε ποτέ.»
  • «Την περιβαλλοντική πρόκληση. Είμαστε η γενιά που βιώνει τις επιπτώσεις μιας κλιματικής αλλαγής, χωρίς προηγούμενο. Και ζούμε σε έναν κόσμο που επιχειρεί να επιβιώσει από αυτή την κλιματική κρίση, ανεβάζοντας αναπόφευκτα το κόστος ζωής οποιασδήποτε επιλογής και οποιουδήποτε αγαθού. Το συνταρακτικό με την Ελλάδα είναι ότι οι πόροι που θα μπορούσαν να κρατήσουν σε λογικό επίπεδο την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καταλήγουν στις τσέπες λίγων οικογενειών που έχουν μετατρέψει ακόμη και την ενεργειακή μετάβαση σε αντικείμενο άκρατης κερδοσκοπίας.»
  • «Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Γιατί για εμάς εδώ στην Ελλάδα η ακροδεξιά θα ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία, αν, οι κουρασμένοι από τα ψέματα των πολιτικών, πολίτες πήγαιναν να ψηφίσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι μια ειλικρινής και σοβαρή κυβέρνηση θα προσπαθήσει πράγματι να αλλάξει τις ζωές τους προς το καλύτερο.»
  • «Τη θέση μας στον κόσμο και την προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ακούω δύο μέρες τα κανάλια να εξυμνούν τον κ. Σαμαρά για την ομιλία του στην παρουσίαση ενός βιβλίου, ο οποίος ως Υπουργός, όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, υπέγραφε έγγραφα στα οποία το γειτονικό κράτος αναφερόταν ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΚΕΤΟ! Έχουμε στα Ανατολικά μας έναν κατά τεκμήριο καλό λαό, που όμως διοικείται από ένα καθεστώς με αναθεωρητικές βλέψεις. Κι εδώ θέλω να είμαι απόλυτος. Με δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο μία ενιαία ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης αδυνάμων θα προσκρούσουν σε τοίχο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κου. Μητσοτάκη. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την δημιουργία τετελεσμένων που θα ζημιώνουν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα»

Δείτε την πλήρη ομιλια του Στέφανου Κασσελάκη:


Πηγή: tvxs.gr