Πυρά βουλευτών κατά Μητσοτάκη – Σκληρή κριτική για ιδεολογικό στίγμα ΝΔ - Ειδήσεις Pancreta
Ο Μάριος Σαλμάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας». Βολές από Στυλιανίδη και Κακλαμάνη και αντιστοιχία με τον Μακρόν, σκληρή κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
 

Καρφιά προς την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης αλλά και του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος εξαπέλυσαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άφησε αιχμές σε όσους μιλούν για την απομάκρυνση της ΝΔ από τις παραδοσιακές ρίζες του κόμματος.

«Αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική διευρύνσεων που ακολουθεί όσο είναι στο τιμόνι του κόμματος οδήγησε σε πέντε εκλογικές νίκες έως τώρα.

«Ποσοστά που έμοιαζαν απρόσιτα για πολλούς. Και αυτά είναι κεκτημένα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος σε αρνητικές εκλογικές επιδόσεις του παρελθόντος.

Υπέρ των λίγων η κυβέρνηση είπε ο Σαλμάς, αντίστιξη Μητσοτάκη – Μακρόν από Κακλαμάνη, Στυλιανίδη

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον λόγο λαμβάνουν βουλευτές της ΝΔ, που, αναμένεται να φτάσουν τους 40. Ισχυρά πυρά εξαπέλυσαν οι Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς είπε πως η κυβέρνηση είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας. Υπογράμμισε επίσης πως «εμείς είμαστε με τους πολλούς, ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας, οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως δεν θα δεχθεί αιχμές για το ποιους εκπροσωπεί η ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους». Σε εκείνο το σημείο χειροκρότησαν οι βουλευτές.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «εμείς που γεννηθήκαμε μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν αντιδρούμε στα αμφίπλευρα ανοίγματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν έντιμους και ικανούς συναδέλφους. Θέτουμε όμως ως προϋπόθεση την αποδοχή της σημαίας αξιών της Παράταξης μας από τους νεόφερτους και όχι την οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης της».

Παράλληλα ο βουλευτής Έβρου τόνισε πως η Ακροδεξιά τελείωσε με τη Χρυσή Αυγή, φέρνοντας ωστόσο το παράδειγμα του Εμάνουελ Μακρόν. «Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Ευριπίδη Στυλιανίδη επισήμανε ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με τον Μακρόν καθώς το κυβερνών κόμμα νίκησε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, ενώ σε αντιστοιχία εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας σε πηγαδάκι στο περιθώριο της διαδικασίας είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΝΔ, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή».

Τόνισε και αυτός ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στη Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά».

Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό». συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε στα λεγόμενα του Νικήτα Κακλαμάνη τονίζοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Για αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

«Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα» – Κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε πως «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών»,

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Θεοδώρος Καράογλου επισήμανε ότι «ακόμη και σήμερα το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων είναι θέμα συζήτησης και έπαιξε μεγάλο ρόλο». Ο βουλευτής Χίου με τη ΝΔ Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένος στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα υπόλοιπα νομοσχέδια. «Δεν θα ξανά ψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν. Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο», είπε.

Στο βήμα ανέβηκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου που ανέφερε πως «μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τη Γαλλία».

«Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», υπογράμμισε ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως «όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του» ενώ «καλύτερα να κοιμάστε με παράπονα, παρά με τύψεις», τόνισε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Διονύσης Χατζηδάκης.

Κριτική για τις συμπεριφορές βουλευτών και υπουργών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ.

Ο βουλευτής Μαγνησίας με τη ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε πως «το στεγαστικό έπαιξε μεγάλο ρόλο ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο του βαρελιού για 9.000 δάνεια την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος».

Σημειώνεται πως στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, ακολούθησε ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, που μίλησε για τα αγροτικά ζητήματα, ενώ ακολούθησε ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη έδω και 4,5 ώρες.


Πηγή: tanea.gr