Ελένη Βατσινά: Κανένα "φρένο" στις χρεώσεις των τραπεζών - "Ποντάρει" στον ανταγωνισμό η κυβέρνηση - Ειδήσεις Pancreta

Τί απάντησε ο Χάρης Θεοχάρης στην Ελένη Βατσινά για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS και τις χρεώσεις των τραπεζών

Η παράταση για την εγκατάσταση POS σε ορισμένους κλάδους λιανικής δεν είναι λύση, αν δε συνοδεύεται από μέτρα περιορισμού των καταχρηστικών χρεώσεων και όρων εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είπε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε με θέμα την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών POS ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες κλείνουν την πόρτα σε επαγγελματίες με οφειλές και επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις και επαχθείς όρους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι η επέκταση του POS σε όλους τους κλάδους της λιανικής στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τόνισε ότι έχει αποδειχθεί "η άμεση διασύνδεση της αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μείωσης της παραοικονομίας".

Ο ίδιος ωστόσο φάνηκε να μην λαμβάνει υπόψη τις επισημάνσεις της κ.Βατσινά ότι "οι Τράπεζες κλείνουν την πόρτα σε επαγγελματίες που έχουν οφειλές και τους καθιστούν αυθαίρετα φορολογικούς παραβάτες", πως "απαιτούν ο συναλλασσόμενος να έχει ορισμένο τζίρο, ενώ στις περισσότερες -αν όχι σε όλες- τις περιπτώσεις, οι Τράπεζες προβαίνουν σε πολύ μεγάλες χρεώσεις ανά συναλλαγή και ανά μήνα" και πως "παράλληλα, ορισμένες Τράπεζες απαιτούν συμβατική δέσμευση τριετίας προς τους επαγγελματίες για απόκτηση τερματικού", έκανε λόγο για πέντε μεγάλες εταιρείες και αρκετές μικρότερες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι επαγγελματίες, διεκδικώντας διαφορετικούς όρους για την εγκατάσταση POS, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως δε θα δοθεί νέα παράταση.

Κατά τη δευτερολογία της, η κ.Βατσινά τόνισε πως "η Κυβέρνηση στέκεται τελικά αδύναμη μπροστά στις αυθαιρεσίες των Τραπεζών, ακόμα και για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Είναι γεγονός ότι ήδη μιλάμε για χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές που παλιά δεν είχαν κανένα κόστος". Μάλιστα απέναντι στη διαρκή παραπομπή εκ μέρους της κυβέρνησης στις συναλλαγές μέσω iris, η βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι "στο χορό σιγά σιγά μπαίνουν και οι χρεώσεις για τις συναλλαγές μέσω IRIS που φθάνουν το μέγιστο ποσό των 5 ευρώ, ενώ είχατε δεσμευθεί ότι θα έχουν μηδενικό κόστος". Η ίδια επισήμανε ότι "με τη συγκεκριμένη πολιτική των τραπεζών η οποία μας λέτε ότι θα συνεχιστεί έτσι, χωρίς ουσιαστική νομοθετική οριοθέτηση θα ανθίσει το φαινόμενο της αποφυγής χρήσης των τερματικών".

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός κ.Θεοχάρης επανέλαβε ως ... πανάκεια τις συναλλαγές μέσω iris, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ανταγωνισμός θα ρυθμίσει και το τοπίο των χρεώσεων των τραπεζών για τις συναλλαγές.

Η Ελένη Βατσινά ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως “η Οικονομία σήμερα δεν λειτουργεί σε καθεστώς κανονικότητας, αλλά σε καθεστώς ωρολογιακής βόμβας” και πως “οι Τράπεζες δυναμιτίζουν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της Οικονομίας, αυθαιρετώντας”. Προέτρεψε μάλιστα την κυβέρνηση να νομοθετεί "με τη ματιά στραμμένη στο δίκαιο και στο βιώσιμο για την ελληνική κοινωνία, για την ελληνική επιχείρηση, γιατί στην ελληνική επιχείρηση στηρίζεται η ελληνική οικονομία, η εργασία αλλά και η όλη η ελληνική οικογένεια".

Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης :


Πηγή: pancreta.gr