Ανοιχτό το ζήτημα για μη πλήρη περικοπή των συντάξεων άφησε από τις Βρυξέλλες ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Kατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ESM), ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχουν ήδη «θετικά δεδομένα» για μια τέτοια απόφαση.
Είπε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup.
Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5% είναι θετικό, αν και δεν δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και δεν έχει νέες δεσμεύσεις, ωστόσο δεν πρέπει να αναστρέφονται οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
«Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει ακριβώς να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν».
Όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέτρα ανάπτυξης ή μείωσης της φορολογίας.
Μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «πολύ ευφυή και καλή απόφαση» τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Όπως είπε «μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση».
Έξοδος στις αγορές, αργότερα
Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα ανάγκη, αλλά μπορεί να περιμένει δύο χρόνια.
Όπως εξήγησε, επίσης, οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από την ιταλική κρίση, αλλά τα όποια προβλήματά τους προκύπτουν από την υψηλή έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενο χρέος («κόκκινα δάνεια»).
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».
«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε εξηγώντας ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης αποτελούν κίνδυνο.
Ωστόσο, ανέφερε, τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας.
Μάλιστα προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, εξηγώντας πάντως ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.
«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, είπε «μια ή δύο» επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.
Όπως είπε, τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Πηγή: pancreta