φωτο αρχείου
Με μια δήλωση-πρόκληση προς το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς στις δηλώσεις Τζανακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την παραίτησή του «ακατανόητη». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησής του για να αντιληφθούν όλοι τους λόγους της.
Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο των ημερών μετά την ηχηρή παραίτησή του και την κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω» δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε ερώτηση τι απαντάει στα όσα λένε υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης πως δεν κατανοούν πολιτική τα αίτια της παραίτησής του ο πρώην, πλέον, υπουργός Εξωτερικών σημείωσε με νόημα πως εάν ορισμένοι δεν κατανοούν τους λόγους ας δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα την πολυσέλιδη επιστολή του.
Η τοποθέτηση αυτή του Νίκου Κοτζιά είχε σαφή στόχο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος το μεσημέρι είχε δηλώσει στην ΕΡΤ «Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα “Κοτζιάς ή Καμμένος” και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλήρως ακατανόητη πολιτικά η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά».
Ερωτηθείς για τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά, δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων».
Με την πρόσθετη επισήμανση ότι δεν είναι, όπως είπε, επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα του, ένιωσε ότι υπήρξε ανακολουθία, όπως δήλωσε, για αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτήρισε μάλιστα, έντιμο μέτρο την παραίτηση. Ερωτηθείς εξάλλου για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν, παρέπεμψε στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε σχολιάσει με αιχμηρό τρόπο τις εξελίξεις, καθώς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω» είχε αναφέρει «Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός».
Ερωτηθείς, πάντως, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αυτό θα συζητήσουμε τώρα συλλογικά».
Πλέον, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον η ομιλία του κ. Κοτζιά στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ηρακλείου Κρήτης τη Δευτέρα με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει», όπου ο βουλευτής αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.
Πηγή: pancreta