Το Μακεδονικό διασπά ΑΝΕΛ και Ποτάμι - Ειδήσεις Pancreta

O Πάνος Καμμένος μπορεί να διαμηνύει ότι δεν θα διστάσει ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση για να μην περάσει από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, για το Μαξίμου ωστόσο το ερώτημα δεν είναι εάν θα εγκριθεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο – το ερώτημα είναι με ποιους ψήφους και με ποιους τελικούς συσχετισμούς θα δοθεί αυτή η έγκριση.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που μάλλον δικαιώνεται εκ των εξελίξεων, καθώς μία ημέρα μετά τη νέα, δημόσια προειδοποίηση Καμμένου ότι εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, και δη δια της επιβολής κομματικής πειθαρχίας, ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ διαφοροποιείται δημόσια και οι πληροφορίες φέρουν τουλάχιστον έναν ακόμη να βρίσκεται στην ίδια πλεύση.

Το βήμα Παπαχριστόπουλου

Η διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ο οποίος είπε ευθέως όχι μόνον πως διαφωνεί με τη στάση Καμμένου αλλά και πως αισθάνεται πλέον «παγωμένη» τη σχέση του με τους ΑΝΕΛ, δεν συνιστά έκπληξη. Ο βουλευτής έχει εξ αρχής, και εντός των κομματικών οργάνων, ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να τη στηρίξει όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Το στοιχείο, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον είναι πως κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, και θέτοντας σε δημόσια αμφισβήτηση ακόμη και αυτή καθαυτή τη σχέση του με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ανοίγει το «παιχνίδι» ως προς τη διαμόρφωση της «πλειοψηφίας βουλευτών», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που μπορεί να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η υπουργός Τουρισμού ´Ελενα Κουντουρά έχει καταθέσει τη διαφωνία της στον Πάνο Καμμένο και έχει ταχθεί υπέρ της λύσης στο Μακεδονικό, ενώ ενδιαφέρον έχει και η «ενδιάμεση» θέση που διατύπωσε χθες ο Κώστας Ζουράρις: «Επειδή», είπε, «το θέμα των Σκοπίων είναι ιδρυτικό για τους ΑΝΕΛ, φυσικά και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή όταν και αν έρθει. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει η πλειοψηφία να ψηφιστεί δεν υπάρχει λόγος να άρει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Καμμένος προς την κυβέρνηση».
Στην άλλη όχθη, ο επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης εμφανίστηκε σήμερα πιο κατηγορηματικός ακόμη και από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως η συμφωνία δεν θα περάσει διότι οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση πριν αυτή έρθει καν στη Βουλή.

Τα μηνύματα αυτά, ανεξαρτήτως του εάν οι προειδοποιήσεις Καμμένου αποτελούν ελιγμούς τακτικής ή αμετάκλητη πολιτική θέση, δείχνουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ δεν είναι συμπαγής στο θέμα του Μακεδονικού και ότι υπάρχουν στελέχη της που, είτε ήδη έχουν αποφασίσει είτε σκέφτονται, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία και θα κατατεθεί και θα κυρωθεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών».

Το Ποτάμι και το μήνυμα Παππά

Τη δική του σημασία όμως είχε και το «γάντι» που πέταξε ο Νίκος παππάς και προς το Ποτάμι – το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που εξ αρχής είχε ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εσχάτως οι πληροφορίες τον φέρουν αφενός να συναρτά την τελική στάση του με εκείνη των ΑΝΕΛ και, αφετέρου, να βρίσκεται σε πολιτικές ζυμώσεις σύγκλισης με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το Ποτάμι μπορεί να μπει σε προεκλογικού τύπου παζάρι με τη ΝΔ για να αλλάξει τη θέση του για το μακεδονικό. Πιστεύω ότι το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μείνουν στη θέση ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στο news247.
Η τελική στάση Θεοδωράκη είναι κομβικό στοιχείο για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όταν έρθει ο η συμφωνία στη Βουλή, και στο Ποτάμι όμως τα 6 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έχουν ενιαία στάση. Οι πληροφορίες φέρουν τον Σπύρο Δανέλλη να θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την υπερψήφιση της λύσης στο Μακεδονικό, ενώ και ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτηρίζει σταθερά τη συμφωνία ως «θετική».

Εδώ βεβαίως πολλά θα κριθούν από τη συνολική πολιτική επενατοποθέτηση του Ποταμιού στο συνέδριο του Οκωβρίου – ένα συνέδριο που, ήδη, διαγράφεται αρκούντως θυελλώδες.
Πέραν τούτων, το Μαξίμου προσβλέπει πλέον στη θετική ψήφο για το Μακεδονικό και από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ενδιαφέρον έχει τι θα πράξουν ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πηγή


Πηγή: pancreta