Ο «κομματικός ανασχηματισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλην απροόπτου, θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
«Κλειδί» των εξελίξεων των επόμενων ημερών θα αποτελέσει το πρόσωπο που θα αναλάβει τελικά τη θέση του Γραμματέα του κόμματος - μια θέση για την οποία το παρασκήνιο είναι έντονο και αναδεικνύει τις σύνθετες εσωκομματικές ισορροπίες.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής το θέμα της κομματικής ανασυγκρότησης εν όψει και της δύσκολης, τριπλής εκλογικής αναμέτρησης συζητήθηκε σε στρατηγικό επίπεδο και χωρίς να μπουν στο τραπέζι ονόματα, οι παρασκηνιακές όμως διεργασίες, επαφές και συσκέψεις συνεχίζονται όλο το Σαββατοκύριακο.
´Εως χθες το βράδυ ουδείς γνώριζε ποια θα είναι η τελική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, οι τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις ωστόσο από κομματικές και κυβερνητικές πηγές έφεραν να προκρίνεται πρόσωπο της «νεώτερης γενιάς στελεχών» με δοκιμασμένες όμως ικανότητες και «ενωτικό προφίλ».
Το σενάριο μετακίνησης του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα δεν έχει αποκλειστεί, το τελευταίο διήμερο ωστόσο έδειξε να αποδυναμώνεται καθώς ο νυν υπουργός Εσωτερικών φέρεται να έθεσε όρους και προϋποθέσεις ισχυρής αναβάθμισης του ρόλου και της παρέμβασης της κομματικής ηγεσίας. Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι, κατά τις πληροφορίες, η συγκρότηση νέας επιτελικής ομάδας υπό τον Γραμματέα, αλλά και η ενίσχυση της συλλογικότητας στις στρατηγικές αποφάσεις.
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει την πάγια στήριξη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος έχει ισχυρή επιρροή στον κομματικό μηχανισμό, ενώ το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει έρθει πιο κοντά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ηγείται ατύπως της Ομάδας των 53.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε ήδη το δικό του μήνυμα στο Μαξίμου μετά το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη καλώντας τον πρωθυπουργό να πορευτεί στην μεταμνημονιακή εποχή « με τους πιστούς του ανθρώπους», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταστήσει σαφείς και τις επιφυλάξεις του για τα ανοίγματα προς το κέντρο και την κεντροαριστερά κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιες πληροφορίες έφεραν ως πιθανό υποψήφιο, με εισήγηση του πρωθυπουργού, ένα έτερο κορυφαίο στέλεχος, τον νυν υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Πρόκειται ωστόσο για σενάριο επίσης αδύναμο, με δεδομένο ότι ο ρόλος του Νίκου Παππά θεωρείται κομβικός εντός της κυβέρνησης και αναμένεται να έχει ευρύτερες ευθύνες και αρμοδιότητες εν όψει εκλογών.
Στα σενάρια που διακινούνται ήρθε επίσης να προστεθεί και η φημολογία περί άρνησης του Χρήστου Σπίρτζη να μετακινηθεί - φημολογία ωστόσο που διαψεύστηκε χθες από τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών.
Το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη είχε ακουστεί ως το πιθανότερο για τη διαδοχή του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών εάν τελικά εκείνος αναλάβει τη θέση του Γραμματέα, πρόκειται όμως για προοπτική που προκάλεσε επίσης εσωκομματικές αντιρρήσεις.
Εντός ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επίσης έντονος σκεπτικισμός για τα σενάρια περί πιθανής υπουργοποίησης προσώπων όπως η Κατερίνα Παπακώστα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος στο πλαίσιο του ανοίγματος προς το κέντρο. Εξ αυτών των σεναρίων το πιο σοβαρό φαίνεται εκείνο που αφορά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, υπό προϋποθέσεις ωστόσο, και χωρίς βεβαίως να υπάρχει οποιαδήποτε ειλημμένη απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις επαφές που γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο και, κυρίως, μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: pancreta