Θλίψη εκφράζει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία - Ειδήσεις Pancreta

  Μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση | EUROKINISSI / ΡΕΜΠΑΠΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν είναι η στιγμή για την απόδοση ευθυνών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που εκφράζουν τη θλίψη τους για τον χαμό ανθρώπινων ζωών στην ανατολική Αττική. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε ότι «σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Είναι η 44η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αλλά όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε χθες την καθιερωμένη εκδήλωση της 24ης Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά την ενημέρωση που είχε από τον Αλέξη Τσίπρα για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών.

Στο μήνυμα του για τη φετινή επέτειο και τα 44 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η σκέψη μας είναι στραμμένη, όπως είναι αυτονόητο, στην τραγωδία των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή της Αττικής. Είναι στραμμένη στα τραγικά θύματα και στους οικείους τους, καθώς και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Η λύπη μας είναι άφατη και η συμπαράστασή μας είναι καθολική και αμέριστη».

Επισήμανε δε ότι η τραγωδία αυτή «μας δείχνει, ταυτοχρόνως, τον δρόμο του δικού μας χρέους, ιδίως μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας, για το μέλλον του λαού μας και του έθνους μας. Διότι είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και, τελικώς, θα τα ξεπεράσουμε, επισήμανε και συμπλήρωσε πως τούτο όμως προϋποθέτει ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της ιστορικής συγκυρίας, των αναγκών της και των μηνυμάτων της».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο αδέκαστος κριτής μας στο δικαστήριο της Ιστορίας, το οποίο δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει κανέναν εφησυχασμό, πολύ δε περισσότερο καμία μετάθεση των δικών μας, ήδη μεγάλων, ευθυνών στο μέλλον και στις γενιές που έρχονται.

»Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται επίσης να μας συγχωρήσει -το αντίθετο μάλιστα- διχόνοιες και διχασμούς που, καθένας μας γνωρίζει καλά, στο παρελθόν μας στοίχισαν πολύ ακριβά, ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Τούτο σημαίνει ότι οι καθ' όλα θεμιτές, στην εύρωστη πια Δημοκρατία μας, επιμέρους διαφορές μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ως προς τον τρόπο τον οποίο καθεμιά επιλέγει για τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας που της αναλογεί, δεν είναι νοητό να δημιουργήσουν ρήγματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του γενικότερου Δημόσιου Συμφέροντος, κατ' εξοχήν δε των Εθνικών μας Θεμάτων. Τα οποία είναι, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, και Θέματα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, και όχι μόνο».

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Και οφείλουμε ν' αποδείξουμε, με την ίδια τη συμπεριφορά μας και την άνευ όρων αφοσίωσή μας στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι η θυσία τους όχι μόνο δεν πήγε χαμένη αλλά θα καθορίζει πάντα το δικό μας Δημοκρατικό Χρέος».

Οι πολιτικοί αρχηγοί

«Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του» υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισκέφτηκε το δημαρχείο Ραφήνας. 

«Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα» δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων κι ανέφερε πως «η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος είναι μεγάλος. Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν όλους μας».

«Είναι σοκαριστικό να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά στις κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας. Στην Ανατολική και Δυτική Αττική, παρά το ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα, δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά υποδομή, κανένα σχέδιο ουσιαστικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως «τούτες τις ώρες προέχει να σταματήσει η πύρινη καταστροφή, να υπάρξει άμεση, ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ' όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους».«Αυτά επείγουν να γίνουν σήμερα. Αμέσως μετά θα μιλήσουμε και για τις μεγάλες εγκληματικές ευθύνες που θυσιάζουν τον άνθρωπο στο βωμό του κέρδους και της εξαπάτησης».

Επίσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο «για ανείπωτη τραγωδία. Ημέρα Εθνικού πένθους. Η σκέψη μας στα θύματα και τις οικογένειες τους. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη σήμερα, μα και αύριο. Ευγνωμοσύνη  σε όσους παλεύουν στα πύρινα μέτωπα ασταμάτητα από χθες. Τίποτα άλλο. Τώρα σιωπή. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Τη θλίψη για την τραγωδία από τις φωτιές εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων, που στην ανακοίνωσή της έστειλε «τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή η ώρα είναι ώρα συμπαράστασης προς τους πληγέντες και όταν ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καταστροφής τότε θα μιλήσουμε για την ανοργανωσιά του κράτους, για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και για τα σόου του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, το οποίο σημειώνει ότι ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, «οι Έλληνες πενθούν. Οι δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους και ανυποψίαστα παιδιά, θα σημαδέψουν για χρόνια τη ζωή μας και θα καταγράψουν το καλοκαίρι του 2018 ως ένα από τα πιο τραγικά της ιστορίας μας. Η βοήθεια στους τραυματίες, η συμπαράσταση στους συγγενείς των θυμάτων, όπως και στους πληγέντες της πρωτοφανούς καταστροφής είναι πράξεις αυτονόητες.

»Όμως, κάποια στιγμή επιτέλους, πρέπει να κινηθούμε και πέραν του αυτονόητου. Να μη ζούμε την απόλυτη καταστροφή, είτε με αφορμή ένα ακραίο φαινόμενο,είτε εξαιτίας εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων. Η αυτοθυσία των πυροσβεστών, καθώς και λιμενικών, αστυνομικών, ναυτών, στρατιωτών αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, δεν μπορεί να καλύψει τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, την απουσία σχεδίου και τα διαχρονικά σφάλματά μας.

»Ελλείψεις σε οχήματα και πτητικά μέσα, ανεπαρκής εκπαίδευση, παρατημένες αντιπυρικές ζώνες, υπολειτουργούντα συστήματα πυρόσβεσης, αυθαίρετες κατασκευές, κακοσυντηρημένες υποδομές, αποτελούν τις Κερκόπορτες της ανοχύρωτης τελικά πολιτείας μας. Το περιβάλλον, ενώ θα έπρεπε να είναι η μόνιμη έγνοια μας, έχει αφεθεί στην τύχη του. Από τη δόμηση και την προστασία των δασών μέχρι τα σκουπίδια και τα αντιπλημμυρικά, οι παρεμβάσεις μας είναι αλόγιστες και ασυλλόγιστες.

»Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό τούτες τις δύσκολες ώρες ότι η χώρα θα συνεχίσει να ζει μικρές και μεγάλες καταστροφές όσο αρνούμαστε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος του εκσυγχρονισμού του κράτους. Και όσο συνεχίζουμε να αναθέτουμε κρίσιμους τομείς σε ανεπαρκείς πολιτικούς. 44 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αυτό είναι το χρέος μας.

»Να προχωρήσουμε άμεσα σε μεγάλες τομές που θα μετατρέψουν το κομματικό αναποτελεσματικό κράτος σε ένα αξιόπιστο σύγχρονο κράτος που προστατεύει τους πολίτες του».

Πηγή


Πηγή: pancreta