Τον Οκτώβριο οι 4 πρώτοι τόμοι με τα αρχεία από τον φάκελο της Κύπρου - Ειδήσεις Pancreta

Την κυκλοφορία τον Οκτώβριο των τεσσάρων πρώτων τόμων -από τους 32 συνολικά που πρόκειται να εκδοθούν-, με αυθεντικά ντοκουμέντα από τον φάκελο της Κύπρου, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής.

Η πρωτοβουλία δημοσιοποίησης των αρχείων, που έχουν αναλάβει από κοινού το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, στηρίζεται στο έργο της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα ιστορικά γεγονότα, τη διετία 1986-1988. Υπενθυμίζεται πως το υλικό εντοπίστηκε προ μηνών καταχωνιασμένο στα υπόγεια της Βουλής και έκτοτε καταβάλλεται τεράστια επιστημονική προσπάθεια για την ιστορική ταξινόμηση και την ψηφιοποίησή του.

Στους τέσσερις πολυσέλιδους τόμους, που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν, υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, αποφασίστηκε η κήρυξη της επιστράτευσης λόγω της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο, αλλά και η πράξη του υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές όλων των συμμετεχόντων.

Ακόμη, «εμβληματικά» ντοκουμέντα, όπως τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κέντρου, Λ. Λασκαρίδη, προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Β. Ελλάδα τον Μάρτιο, πριν από το πραξικόπημα Παπαδόπουλου, αλλά και την απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ για την απαγόρευση κυκλοφορίας των δίσκων της Μελίνας Μερκούρη.

Αναφερόμενος στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό», παρά το γεγονός ότι πέρασαν 44 χρόνια. Μιλώντας δε για «ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση», ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «πρώτο σημαντικό βήμα» την έκδοση των πρώτων τόμων και ενημέρωσε για τα επόμενα. «Θα ακολουθήσουν μερικές δεκάδες τόμων τους επόμενους μήνες [500-600 σελίδων] καθώς βρισκόμαστε στην τελική φάση της συνεννόησης της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και πλέον προχωράμε», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εκδόσεις -που θα προλογίζονται από τους δύο προέδρους των Κοινοβουλίων- θα δημοσιοποιούν αναλυτικά στοιχεία και ντοκουμέντα της περιόδου που αξιοποιήθηκαν μέσω επιστημονικής και τεχνικής επεξεργασίας προκειμένου να τεθούν στην κοινή γνώμη και στον δημόσιο διάλογο. «Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την οποία είχαμε δεσμευτεί», τόνισε ο κ. Βούτσης. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρωτοβουλία των δύο Κοινοβουλίων για την ανάδειξη και δημοσιοποίηση του αρχειακού υλικού θα προσφέρει την αφορμή ώστε στο μέλλον να ανοίξουν περισσότερα αρχεία για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα δώσει το έναυσμα για να ανοίξουν αρχεία, είτε ατομικά είτε συλλογικά, θεσμών, υπηρεσιών και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι το έδαφος της μαρτυρίας, ώστε να συγκεντρωθεί το επιπλέον υλικό…» είπε.

Πηγή


Πηγή: pancreta