φωτο αρχείου
Εκατέρωθεν «καρφιά» ανταλλάσσουν το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι μετά την αποχώρηση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη από το Κίνημα Αλλαγής.
«Αυτή η απόφαση είναι καλή και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής. Από δω και πέρα πρέπει να αναλωθούμε και οι δύο στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη διακυβέρνηση και όχι σε μικρά και μεγάλα εσωτερικά καβγαδάκια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Υπήρχε διάσταση απόψεων για το πρωτεύον στη χώρα τι να κάνουμε, τι να λέμε… Από το να έχουμε καβγαδάκια, καλύτερα να χωρίσουμε. Καλή επιλογή και για το Ποτάμι, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ, ώστε να μην έχουν οι δυο οργανισμοί φθορά», πρόσθεσε.
«Δεν ερωτηθήκαμε για τις τελευταίες αποφάσεις όπως το Μακεδονικό και τις εκλογές "εδώ και τώρα"… Αυτά ήταν κόντρα σε όσους μετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο και αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έγιναν λάθη και από εμάς που δεν ώθησαν την ώθηση που θέλαμε σε αυτό το εγχείρημα», τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Η κυβερνητική προπαγάνδα αρέσκεται να λέει αυτές τις μέρες ότι η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι το Ποτάμι. Ψέματα! Δεν θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Δεν αλλάζουμε έδρανα σε αυτή τη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.
Τοποθετούμενος για την αποχώρηση του «Ποταμιού» από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως το Ποτάμι νόθευε το πολιτικό μήνυμα του ΚΙΝΑΛ και κατά συνέπεια η αποχώρησή του είναι θετική εξέλιξη. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ ήταν μία καλή λύση γιατί το βασικό ζητούμενο σε μία πολιτική κίνηση είναι η σαφήνεια. Άκουσα την δευτερολογία του κ. Θεοδωράκη. Θα ήταν μία ομιλία που θα έβγαζε νόημα εάν ήταν μία ομιλία ιδρυτική ή μία ομιλία με την οποία θα αρνούνταν στο Ποτάμι την πρόταση για συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ. Δεν γίνεται να νοθεύεται το πολιτικό μήνυμα ενός ενιαίου πολιτικού χώρου και με το Ποτάμι νοθευόταν».
Ως σχεδόν προδιαγεγραμμένη περιέγραψε τη λήξη της συμπόρευσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά». «Είδαμε το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη του Ποταμιού να δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή του Κινήματος Αλλαγής, που είναι η ισχυρή αντιπολίτευση στην καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η οριοθέτησή μας από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία».
Ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε πως ήταν προφανές ότι όλο αυτό θα οδηγούσε εδώ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «μία σειρά στελεχών του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στο Κίνημα Αλλαγής, αφοσιωμένοι στον κοινό αγώνα τον οποίο δίνουμε καθημερινά». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η αποχώρηση μέρους τού Ποταμιού θα αποκρυσταλλώσει ακόμα περισσότερο τον προγραμματικό μας λόγο, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχαμε παραφωνίες, μολονότι είναι σεβαστές όλες οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται εντός του Κινήματος Αλλαγής».
Τη διαφωνία του με την απόφαση του Ποταμιού και την απόφασή του να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής επανέλαβε ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Aπαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε με την αποχώρηση από το Ποτάμι, υπογράμμισε ότι με την αποχώρησή του Ποταμιού «αδυνατίζει» το μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο πολιτικών συμμαχιών ένα μικρό κόμμα όπως το Ποτάμι είχε ανάγκη από συνεργασίες, ενώ σε οργανωτικό επίπεδο χρειαζόταν και χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κίνημα, όπως το ΚΙΝΑΛ». Ερωτηθείς για τις συνέπειες που τυχόν θα έχει η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, εκτίμησε ότι «το ΚΙΝΑΛ δε θα υποστεί αλλαγές».
Πηγή: pancreta