Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστήριξε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός του κράτους και της εκκλησίας. Υπέρ της άποψης του τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Τέρενς Κουίκ των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική η σχέση εκκλησίας – κράτους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσης της εκκλησίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σ. Κοντονής άνοιξε το ζήτημα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει πράξη. Τόνισε πως οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές και έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου.
«Πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές, και το κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε».
Ερωτηθείς για τη συμφωνία της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως η κυβέρνηση ακολούθησε τη γραμμή που είχαν επί του θέματος όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να διαιωνιστεί σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία που θα περιορίζεται μόνο στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, ή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό – πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών- έναντι πάντων. Δεν υπάρχει θέμα εθνότητας, η συμφωνία διαλαμβάνει μόνο το θέμα της ιθαγένειας. Η μη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία είναι πλέον μαξιμαλιστική, το είχε πει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέροντας μάλιστα ότι ο Σαμαράς ‘’τα έκανε μούσκεμα’’». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι 180 ψήφοι που ζητά ο Πάνος Καμμένος για την ψήφιση της συμφωνίας «δεν είναι συνταγματική επιταγή επειδή το λέει ο κ. Καμμένος».
Νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Την άποψη του Σ. Κοντονή υποστήριξε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης που δήλωσε στην ΕΡΤ ότι θα πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι στις σχέσεις της Πολιτείας με την εκκλησία, ενώ ο Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε πως ενδεχόμενος διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι με την ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης «θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση. Διευκρίνισε ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί, αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση».
Υπέρ του διαχωρισμού τάχθηκε και ο Τέρενς Κουίκ, λέγοντας πως θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για να επικρατήσει αυτή η πρόταση. Ωστόσο, ο νέος εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει απομόνωση της εκκλησίας και προανήγγειλε συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Ιερώνυμο.
«Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της. Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Πηγή: pancreta