Βέτο της ΝΔ σε "μακεδονικό έθνος" - Ειδήσεις Pancreta
Η αξιωματική αντιπολίτευση οικοδομεί πλέον στρατηγική για απόρριψη τυχόν συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει όσον αφορά στη γλώσσα και την ιθαγένεια των κατοίκων της γειτονικής χώρας
 

Αναπάντητα εξακολουθεί να θεωρεί η ΝΔ τα ερωτήματα που έθεσε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας- Σκοπίων στον απόηχο της προχτεσινής δήλωσης Ζάεφ για «καταρχήν συμφωνία». Το στοιχείο στο οποίο η ΝΔ εστιάζει οικοδομώντας πλέον τη στρατηγική της για την απόρριψη τυχόν συμφωνίας στο Σκοπιανό είναι το τι θα αναγνωριστεί ως γλώσσα και ιθαγένεια για τη γειτονική χώρα.

Μάλιστα διόλου τυχαία το ζήτημα τυχόν αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας» των γειτόνων ήταν και το πρώτο ερώτημα που έθεσε προς την κυβέρνηση το Μοσχάτο με αφορμή τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ προχτές. Άλλωστε η ανάγνωση της ΝΔ για την απάντηση του Μαξίμου είναι πως το ερώτημα αυτό το γραφείο του πρωθυπουργού απέφυγε να το απαντήσει.

Κατά τη ΝΔ ακόμα και το erga omnes ακόμα και συνταγματικά να κατοχυρωθεί θα είναι δώρο άδωρο καθώς η εθνικότητα και η γλώσσα στο βαθμό που προσδιοριστεί ως «μακεδονική» όχι μόνο δεν εξαλλείφει αλλά επισημοποιεί και μάλιστα με αποδοχή της Ελλάδας τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Για τη ΝΔ το θέμα της εθνότητας, -για το οποίο άλλωστε είχε υπάρξει και παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προ λίγου καιρού- είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για να απορρίψει τυχόν συμφωνία που θα εμπεριέχει τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και με τις οποίες η ΝΔ δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει επί της αρχής όπως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, και η συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα στη ΝΔ θεωρούν ότι μπορούν έτσι να ελιχθούν και να αντιπαρέλθουν και την πίεση του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα των Αμερικανών.

Στο πλαίσιο αυτό το Μοσχάτο κλιμακώνει τις πιέσεις του προς τον Πάνο Καμμένο για να μην του επιτρέψει να δρέψει πολιτικούς και εκλογικούς καρπούς από τον κόσμο των συλλαλητηρίων που εναντιωνόταν στη χρήση του όρου Μακεδονία.

πηγή


Πηγή: pancreta