Παρότι θεσμικοί παράγοντες των δανειστών εκφράζουν την επιθυμία να λυθεί σύντομα το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα του αυτόματου μηχανισμού.
Σήμερα Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές δηλώνοντας παράλληλα ότι το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά.
Το Ταμείο ζητάει απόλυτα αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η ελάφρυνση πρέπει να συνδεθεί με την εκπλήρωση ορισμένων σκληρών προϋποθέσεων, κάτι που φυσικά επιθυμεί να αποφύγει η Αθήνα, κι ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν, και κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ και σε συνέντευξή του στο CNBC τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα».
«Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», διαμήνυσε ο Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM.
«Υπάρχει μία σημαντική μείωση των διαφορών τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα» είπε για να προσθέσει ότι «αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τομέας που υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, συζητούμε έναν μηχανισμό για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από αυτή που περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».
«Ζήτημα μηνών» είναι για τον Βάλντις Ντομπρόβσκις η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα λάβει η Αθήνα «όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» και πως αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.
«Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε για να επαναλάβει για ακόμα μία φορά ότι η χώρα μας είναι σημαντικό να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επισήμανε ότι το Ταμείο είναι μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που προϋποθέτει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση και υποστηρίζοντας ότι αναμένεται ότι θα συνεχίσει να συμμετάσχει υπό τη σημερινή μορφή με το να θέτει όρους και προϋποθέσεις και να κάνει τεχνική ανάλυση.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μία συντονισμένη προσέγγιση, σε μία συντονισμένη ανακοίνωση, γιατί φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις αγορές» υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις διαμηνύοντας ότι χρειάζεται πειθαρχία και σύνεση από όλες τις πλευρές.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής στήριξης στην Αθήνα, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει πρόθεση να το κάνει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός μεταμνημονιακής εποπτείας.
Πηγή: efsyn.gr