Διχασμός στο Κίνημα Αλλαγής μετά το «τελεσίγραφο» Γεννηματά - Ειδήσεις Pancreta

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, που προειδοποίησε τους διαφωνούντες με διαγραφές, καθώς και η άμεση απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη που... επέστρεψε το «τελεσίγραφο» στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  

Μία ημέρα μετά, αρκετά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και πολιτικοί από τα κόμματα που το αποτελούν, τοποθετήθηκαν στις εξελίξεις, φανερώνοντας τη διαφορετικότητα των απόψεων που υπάρχει στο Κίνημα. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ερωτηθείς σε ποιους απεύθυνε προειδοποίηση η κ. Γεννηματά, έκανε λόγο για ένα «καθαρό μήνυμα», αναφέροντας τα εξής: 

Όλα όσα είπε χθες η Φ. Γεννηματά με τη δήλωσή της, είναι μια έκκληση αυτοσυγκράτησης και ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο σχέδιο που υπάρχει  και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Ν.Δ. εναντίον του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ένα μήνυμα το οποίο μας αφορά όλους και είναι και ένα μήνυμα το οποίο είχε ανάγκη και η κοινωνική βάση της παράταξης να αποσαφηνίσουν και να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Η Φ. Γεννηματά ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένη να δημιουργήσει μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχουμε περιθώρια να δημιουργούμε σύγχυση σε ένα καθαρό μήνυμα.

Στο ανάλογο μήκος κύματος κι η τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου

Το «ως εδώ» αφορά στην εικόνα που παρουσιάσαμε τις τελευταίες μέρες η οποία είχε να κάνει με στελέχη διαφόρων διαβαθμίσεων δεν είναι κατ' ανάγκη για τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος απάντησε, ούτε βέβαια για τον κ. Παπανδρέου. Η εικόνα γενικότερα διαφοροποίησης σε σχέση κυρίως με την αυτόνομη γραμμή θολώνει την εικόνα μας και αυτό είναι λάθος. Η κ. Γεννηματά πήρε εντολή και από το συνέδριο... σεβασμός στην πολυφωνία, όχι Βαβυλωνία.

Αντίθετα, τη διαφωνία του με το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές και με το «τελεσίγραφό» της προς τους διαφωνούντες εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στον Ραδιόφωνο 24/7: «Με την πειθώ και όχι με τον αυταρχισμό μπορεί να επιτευχθεί η ενότητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα διαγράψει βουλευτές άλλου κόμματος. Υποστήριξε επίσης ότι το αίτημα για εκλογές δημιουργεί χαλάρωση και πολιτική ζημιά στο Κίνημα Αλλαγής.

Σταθερός στην άποψή του υπέρ της έναρξης του διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός. Υποστήριξε ότι πρόκειται περί όμορων πολιτικών χώρων και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» τον πρωθυπουργό, ενώ στήριξε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς και την προειδοποίησή της για διαγραφές. «Όταν ο αρχηγός λέει εκλογές, τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι «προφανώς ο Σταύρος Θεοδωράκης θεώρησε ότι είναι ο αποδέκτης  γιατί υπήρχε πολύ συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα των εκλογών, υπήρξαν και διάφορα posts προηγουμένως  από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράστασης που ρίξανε λίγο λάδι στη φωτιά γι' αυτό πιστεύω ότι υπήρξε και αυτή η απάντηση. 

Όπως συμπλήρωσε, «περισσότερο είχε να κάνει με το αίτημα για "εκλογές εδώ και τώρα". Πιστεύω ότι το παράθυρο των εκλογών ανοίγει το φθινόπωρο του '18. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές εμείς».

«Είναι ένα εγχείρημα σύνθετο, πολύπλοκο και ιστορικά πρωτότυπο και αυτό που πρέπει να κυριαρχεί είναι η ενωτική διάθεση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για το Κίνημα Αλλαγής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Epsilon", επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα περάσουμε μια περίοδο μεταβατική, που θα έχουμε και κάποιες παλινδρομήσεις». 

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «ο κόσμος επέλεξε την κ.Γεννηματά κι εμείς έχουμε χρέος να τη στηρίξουμε». 

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές. Πιστεύω ότι η κ. Γεννηματά λειτουργεί αυτόν τον καιρό  σαν συνδετικός κρίκος και προσπαθεί πάρα πολύ να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Νομίζω ότι είχε δίκιο στην ανακοίνωσή της χθες.  Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει μια ημερίδα και να παίρνει θέση γι' αυτά που γίνονται στο Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πηγές από τον τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής: 

Για τα περί ΣΥΡΙΖΑ και Σοσιαλδημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στήνουν ένα δικομματικό σκηνικό πόλωσης επιδιώκοντας να συσπειρώσουν δυνάμεις και να αποδυναμώσουν το Κίνημα Αλλαγής. Η παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, με τα σαφή και αυστηρά μηνύματα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι η απάντηση στην προσπάθεια κάποιον να στήσουν αυτό το δικομματικό σκηνικό πόλωσης σε βάρος του ζωτικού χώρου του Κινήματος. Δεν θα τους περάσει , δεν θα τους αφήσουμε. Το πώς και ποιοί προσπαθούν να στήσουν «πόλεμο» φάνηκε περίτρανα και από τα πρωτοσέλιδα των φιλικών εφημερίδων της κυβέρνησης την επομένη (Παρασκευή) της παρέμβασης της Προέδρου.

Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του σχεδιασμού αποτελεί είτε η δορυφοριοποίηση του Κινήματος Αλλαγής είτε η διάσπαση και διάλυσή του.

Από πού μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έχουν μετακινηθεί πολιτικά στην Κεντροαριστερά; Υπάρχει έστω μία δήλωση Δεν υπάρχει καμία.

Τους κάνει κεντροαριστερούς ευρωπαϊστές η συμμετοχή (ως παρατηρητή) του κ. Τσίπρα στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που για τους δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες (κακώς) τον καλούν. Όχι βέβαια, αυτό τους κάνει απλώς καιροσκόπους, αφού ούτε έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ούτε και στην ομάδα ευρωπαίων Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Για τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών (S & D), Ούντο Μπούλμαν, που κάλεσε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην  Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους «στο δρόμο για το μέλλον της χώρας και να απομακρυνθούν από τη δεξιά»:

Ο κ. Μπούλμαν είναι στέλεχος του SPD. Aς πει στο κόμμα του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με τη Μέρκελ.

Ξεχάσαμε ότι ο κ.Τσίπρας έπαιρνε τηλέφωνο τον Σούλτς και του ζητούσε να κάνει κυβέρνηση με τη Μέρκελ.

Σε καμιά περίπτωση λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε έχει δείξει στοιχεία ή διάθεση μετασχηματισμού του σε ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Υπάρχουν πράγματι μερικά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που οι απόψεις τους είναι κοντά σε αυτές τις ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ισχνή μειοψηφία και δεν υπάρχουν καν ως ορατή τάση. Η ταυτότητα του χώρου καθορίζεται από την ηγεσία. 

πηγή


Πηγή: pancreta