φωτο αρχείου
Με διαφοροποιήσεις βουλευτών απ' όλες τις πτέρυγες συνεχίστηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δίνει υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και κινείται στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης των ανηλίκων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Δημοκρατική συμπαράταξη αναμένεται να υπερψηφίσουν την Πέμπτη το επίμαχο άρθρο 8 το σχέδιο νόμου, ενώ θα καταψηφίσουν επισήμως η Ν.Δ., οι ΑΝ.ΕΛΛ., το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, συντάχθηκε με το συντηρητικό μέτωπο ζητώντας την απόσυρση της διάταξης για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Αντίστοιχα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Γεωργία Γεννιά, και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες της για το άρθρο 8.
Αντίθετα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα τα ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης έχει προαναγγείλει ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα καταψηφίσουν.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται αδικαιολόγητα μεγάλος θόρυβος για ένα άρθρο που αφορά μόλις το 3 τοις χιλίοις.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος επιδόθηκε σε νέο ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα
Για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, επικρίνοντας έντονα όσους την υιοθετούν και κάνοντας λόγο για «λογική παράνοιας» και για «σεξουαλικά παρεκτρεπομένους».
Φίμωτρο δεν μου βάζει κανείς. Φοβόμαστε να πούμε αυτό που θέλουμε -γιατί θα μας τρολάρουν, θα μας χαρακτηρίσουν ομοφοβικούς και ρατσιστές- ότι είναι όνειδος. Αμφισβητώ την καλή πρόθεση τους…. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα να αναπαραχθούν, αλλά θέλουν να γίνουν ανάδοχοι… Η ψυχική και συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών απαιτεί πρωτίστως διακριτούς και αλληλοσυμπληρώμενους ρόλους… Η οικογένεια δεν είναι λέξεις σε καρκινική επιγραφή για να διαβάζεται η έννοια του πατέρα και της μητέρας με ελαφρότητα…
Παράλληλα, ηχηρό μήνυμα σε όσους βουλευτές του προοδευτικού τόξου διαφωνούν έστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Αννέτα Καββαδία, όπως και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Να μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα», ζήτησε ο τελευταίος από τους προοδευτικούς - όπως είπε - βουλευτές, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι μόνο από μια κυβερνητική εναλλαγή.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων
«Το νομοσχέδιο για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που τρέφει το εμπόριο βρεφών. Παράλληλα, γεφυρώνει την επιθυμία των παιδιών που θέλουν να βρουν οικογένεια και των ζευγαριών που θέλουν να προσφέρουν αγάπη» τόνισε η Θεανώ Φωτίου.
Η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμφανίστηκε έντονα επικριτική κατά όσων αντιδρούν στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στην επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος για το κάθε παιδί και κανένα δεν θα δίνεται χωρίς την κατάρτιση και ανάρτηση του φακέλου στα ηλεκτρονικά μητρώα. «Όταν ενηλικιωθεί και επιθυμεί να βρει τις ρίζες του, θα έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μητρώο» τόνισε.
Πηγή: pancreta