φωτο αρχείου
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα «μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας». Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις, βασισμένες σε παρατηρήσεις που εκφραστεί τόσο από φορείς όσο και από κόμματα.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ενωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.
Αλλαγές στο παρα πέντε
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από φορείς όσο και από κόμματα προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Έτσι, μεταξύ άλλων καταργείται και δεν θα ισχύσει το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής, ενώ επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.
«Τα πιο τέλεια δημόσια ιδρύματα να είχαμε, πιστεύω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό σε ένα παιδί, να βρίσκεται σε μια οικογένεια. Το στίγμα που κουβαλά ένα παιδί που είναι σε ίδρυμα αλλά και οι επιπτώσεις από τον ιδρυματισμό του, του δημιουργούν τεράστια προβλήματα και αυτό είναι αποδεδειγμένο από όλη την επιστημονική κοινότητα. Εμείς λέμε, κανένα παιδί σε ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Παράλληλα, έκανε δεκτή την πρόταση της εισηγήτριας της ΔΗΣΥ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, να υπάρξει στο νομοσχέδιο ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, γιατί όπως είπε, έχει αυξημένη νομοθετική ισχύ. Συμφώνησε επίσης, στο να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι όταν το παιδί θα βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, στις αποφάσεις για τη τύχη του. «Ακούω με μεγάλη προσοχή, ότι μεταξύ περισσότερων αναδόχων, θα πρέπει η επιλογή να γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού. Η συγγενική αναδοχή θα είναι προτεραιότητα και αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, η αν. υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ (όπως εκφράστηκαν από την εισηγήτρια του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου), ότι το νομοσχέδιο αφήνει την αναδοχή χωρίς έλεγχο και εποπτεία. Επ' αυτού, η κ. Φωτίου τόνισε, πως έλεγχος θα γίνεται, όχι μονάχα κάθε μήνα, αλλά και έκτακτα. Τέλος, κλείνοντας την παρέμβασή της, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας όλων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Απόσυρση του άρθρου 8 ζητάει η ΝΔ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγακας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που φέρνει καινοτομίες, οι οποίες όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να επισκιαστούν από τις σημαντικές αδυναμίες που υπάρχουν - και ζήτησε «να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 8 και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει».
«Όσοι διαφώνησαν, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα αναδοχής σε όσους υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, κατηγορούνται για συντηρητισμό. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει ενιαία επιστημονική θέση που να λέει ότι δεν επιφέρει βλάβη στο παιδί η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Επτά στους δέκα στην ελληνική κοινωνία είναι αρνητικοί. Εφόσον ενδιαφέρει τον νομοθέτη, πρέπει να ληφθεί υπόψη μήπως το παιδί κουβαλά το στίγμα που δημιουργεί η αρνητική στάση του κοινωνικού περίγυρου. Αποσύρετε το άρθρο προκειμένου να ψηφιστεί από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις το νομοσχέδιο», τόνισε.
Πηγή: pancreta