Οικονομία, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, καθημερινότητα μπαίνουν για λίγα 24ωρα στο “ψυγείο” με την κυβέρνηση να σκέφτεται ήδη πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δρομολογήσει την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.
Οι επιτελείς στο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους περιμένοντας τις πρώτες αντιδράσεις από τους θεσμούς για το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου που τούς αποστέλλεται σήμερα, ώστε να κατανοήσουν εάν χρειάζεται ενίσχυσή του και με άλλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εγκριθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι προσηλωμένο στην απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και στο κλείσιμο των δύσκολων θεμάτων που αφορούν στην ενέργεια και στις αποκρατικοποιήσεις.
Συγχρόνως όμως ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και διερωτάται μέχρι ποιου σημείου η γειτονική χώρα θα ασκήσει την επιθετικότητά της απέναντι στην χώρα μας. Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει μετά το μήνυμα που έστειλαν προς τον Ερντογάν περί ευνομούμενου κράτους και συμπεριφορές Σουλτάνου πως απορρίπτουν την λογική της ακραίας ρητορικής διότι δεν οδηγεί πουθενά. Επομένως τα μηνύματα που θα εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυστηρά και θα έχουν στοιχεία υψηλών τόνων χωρίς να δίνουν στην Άγκυρα το άλλοθι να ισχυρίζεται πως είναι η Αθήνα που προκαλεί. Ως προς την φρασεολογία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, απέναντι στην Τουρκία το Μαξίμου αποφεύγει τα σχόλια, προσπαθώντας να κρύψει την όποια δυσαρέσκεια προκαλεί το κρεσέντο του υπουργού Άμυνας.
Γενικώς η κυβέρνηση περιμένει να δρομολογηθούν οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών και να κατανοήσει η Τουρκία πως η επιθετικότητα δεν οδηγεί πουθενά.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως επενδύει στην επίλυση του Σκοπιανού με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται να επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του ότι “είμαι αποφασισμένος να το επιλύσω”.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολάι Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Πέμπτη γνωρίζοντας πως με λίγη διάθεση καλής θέλησης από την ΠΓΔΜ μπορούν να προχωρήσουν κάποια θέματα που έχουν “σκοντάψει” και σχετίζονται με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και τον ακριβή προσδιορισμό της ονομασίας τους.
Γενικώς πάντως έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι περίπου το 70% των εκκρεμοτήτων έχει συμφωνηθεί κι απομένει το κλείσιμο κάποιων θεμάτων που χαρακτηρίζονται ωστόσο σημαντικά.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διετεθειμένη να κάνει κάποιες μικρές παραχωρήσεις μόνο εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής που θα απαλείψει και τα στοιχεία αλυτρωτισμού. Από την ενημέρωση που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια τα οποία ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εξαντλήσει έως ότου οι βόρειοι γείτονες αποφασίσουν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του επικείμενου ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ καθώς αυτό θα κρίνει και την χρησιμότητα μιας νέας συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ.
Πηγή: pancreta