Το κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την Προκαταρκτική εξέταση για τη Novartis καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης. Βέβαιος ότι η Επιτροπή «θα ανοίξει το δρόμο ώστε αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει το άρθρο 86 και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αποτελέσουν παρελθόν» δηλώνει ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής, Θοδωρής Δρίτσας.
Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, αποχώρησαν την Τρίτη από την προανακριτική για τη Novartis καθώς υποστήριξαν ότι πρέπει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Επιτροπή. Να σημειώσουμε πως το χορό των αποχωρήσεων άνοιξε το ΚΚΕ που αποφάσισε πρώτο να αποχωρήσει από την ειδική επιτροπή καταγγέλλοντας «εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές που δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη διαδικασία».
«Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας αλλά ενός σχεδίου ευθύνης» τόνισε ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης. «Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Επιτροπή θα γράψει ιστορία και θα ανοίξει το δρόμο ώστε αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αποτελέσουν παρελθόν» υπογράμμισε και πρόσθεσε το εξής:
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για την υπόθεση Νοβάρτις είναι τεράστιο και απολύτως δικαιολογημένο. Ως πρόεδρος της Επιτροπής που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, θέλω να βεβαιώσω τους πάντες ότι αυτή η επιτροπή εργάζεται μέσα σε ένα αντιφατικό και ατελές συνταγματικό και νομικό πλαίσιο ώστε για πρώτη φορά σε ανάλογες περιπτώσεις η υπόθεση αυτή να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δουλειά που μέχρι τώρα έχει παράξει η επιτροπή αυτή πιστεύω ότι θα καταγραφεί με πολύ θετικό τρόπο και θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για το μέλλον. Η σημερινή αποχώρηση ενός αριθμού βουλευτών-μελών της επιτροπής με λυπεί βαθύτατα. Παρόλα αυτά η επιτροπή θα συνεχίσει ως έχει και δικαίωμα και υποχρέωση το έργο της για να φτάσει μέχρι τη σύνταξη πορίσματος προς την ολομέλεια της Βουλής.
Συνεχίζουν με Αντώνη Σαμαρά
Η Επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίαση της για λίγο και συνέχισε με παρόντες τους δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον ένα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αποφασίσθηκε να καλέσουν τους υπόλοιπους εννέα φερόμενους ως εμπλεκόμενους (σ.σ. ο Ευ. Βενιζέλος είχε πάει) μέσα στις επόμενες μέρες και αμέσως μετά να αποφασίσουν για την αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το πόρισμα που θα εκδώσουν θα το ανακοινώσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την ερχόμενη εβδομάδα-Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή- με συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα, προγραμματίστηκε να γίνει η εξέταση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Τα πολιτικά πρόσωπα καλούνται όχι μόνο για εξέταση αλλά και για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή θα αποστείλει πρόσκληση στη συνέχεια στους κ.κ. Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι «σήμερα συνέβη το πρωτοφανές. Η μειοψηφία να ζητά να συνεχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία η δε πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η Επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξέτασης και να ζητά να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας. Εμείς αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε αν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να προβεί σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης».
Από την πλευρά τους ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξαν ότι «ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή. Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη».
«Η κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική, θα συνεχίσει το έργο της»
Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της επιτροπής, Νίκου Παρασκευόπουλου προκάλεσε η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεχίζει να διερευνά το κρίσιμο και προαπαιτούμενο θέμα της αρμοδιότητας της, ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν η επιτροπή συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης».
Σχολιάζοντας την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, μέλη- βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. «Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε:
«Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».
ΔΗ.ΣΥ.: «Ζητάμε την ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής»
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
«Στην προανακριτική επιτροπή για τη NOVARTIS έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να εξετάσει την υπόθεση. Στην προηγούμενη συνεδρίαση καταθέσαμε έγγραφο αίτημα, στον προγραμματισμό μας, να καλέσουμε τον κ. Φρουζή να δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα τα οποία άπτονται αυτής της υπόθεσης καθώς και άλλους μάρτυρες και ζητάμε από την πλειοψηφία αυτό να γίνει αποδεκτό έτσι ώστε να τελειώνουμε με τις συζητήσεις περί αρμοδιότητας, γιατί η επιτροπή έχει αρμοδιότητα, και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης» δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Εάν δεν το κάνουν δεκτό, για εμάς είναι πλέον επιλογή να μην συμπράξουμε, να μη νομιμοποιήσουμε καμία συζήτηση ή παρελκυστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και αυτό το οποίο ζητάμε σήμερα είναι ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει αυτό δεκτό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- να καταγγείλουμε επίσης την παρελκυστική τακτική έτσι να περνάνε οι συνεδριάσεις χωρίς να κάνουμε τίποτα, και θα αποχωρήσουμε από την προκαταρκτική επιτροπή, καταγγέλλοντας τελικά τη σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση εδώ και κάποιες εβδομάδες».
Πηγή: pancreta