Σκάνδαλο Novartis: Ψηφίστηκε η προανακριτική και για τους δέκα πολιτικούς - Ειδήσεις Pancreta

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε, μαζί με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, σχεδόν 20 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Πέμπτης. 

Η Επιτροπή θα διερευνήσει, βάσει των καταθέσεων των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis στις αμερικανικές και ελληνικές αρχές, οικονομικά εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αναλυτικά για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα ψήφισαν:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 191, άκυρα 26
Υπερ 185, παρών 6

Αδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 192, άκυρα 25
Υπερ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217) 
Εγκυρα 190, άκυρα 27
Υπερ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 180, άκυρα 28
Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218) 
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 191, άκυρα 27
Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

Σημειώνεται πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι η προανακριτική να έχει διάρκεια ένα μήνα, ωστόσο η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ζητώντας η διάρκεια να είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως από τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά πρόκειται για μια κυβερνητική σκευωρία. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε και με ειδικά δικαστήρια, προκαλώντας αντιδράσεις (Διαβάστε αναλυτικά τι ισχυρίστηκαν στις ομιλίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί).

Τη θεωρία της σκευωρίας υποστήριξε, αν και σε σαφώς ηπιότερους τόνους, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις απειλές, διεμήνυσε, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, πως η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται και η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Παράλληλα υπογράμμισε πως πέρα από τις ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας και με σεβασμό πάντα στο τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο στην Υγεία, τις οποίες και θα πρέπει να αναλάβουν τα κόμματα που κυβέρνησαν (Αναλυτικά οι ομιλίες και όσα έγιναν στη Βουλή εδώ).

"Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Νοβάρτις ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντί αυτού έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά. Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για ‘παραδοχή σαθρού υποβάθρου’, την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει. Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή. 


Πηγή: tvxs.gr