Σε πολύ υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ξεκίνησε ασκώντας σφοδρή κριτική στα όσα ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα για την στρατιωτική χούντα.
«Είναι προσβολή απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να ταυτίζεται με το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς όπου βρέθηκαν στα κολαστήρια της χούντας και τους τόπους εξορίας. Είναι και διπλή ύβρις απέναντι σε εκείνους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που σήμερα βρίσκονται εδώ στα έδρανα της αριστεράς» είπε ο Σταύρος Κοντονής.
Σχολίασε την ομιλία Σαμαρά σημειώνοντας ότι «αναλώθηκε σε απειλές με φαντασιοπληξίες και συνδυασμό υποθέσεων με δημοσιογραφικές έρευνες και δημοσιεύματα».
«Γεγονότα ακούσαμε; Όλος ο κόσμος ψάχνει τη Novartis και εδώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι το έστησε η κυβέρνηση;» δήλωσε ο κ. Κοντονής και κάλεσε την αντιπολίτευση να διαλέξει «χειραγωγείται η δικαιοσύνη ή εκφοβίζεται;».
Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα δύο δικογραφίες. «13.12.2013 διαβιβάζεται από την εισαγγελία πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας για μέλος της κυβέρνησης, 9.01 επιστρέφεται η δικογραφία και 24.01 διαβιβάζεται εκ νέου από τον εισαγγελέα ο οποίος τη διαβιβάζει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 10.02.2014 ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου όχι μόνο δε διαβιβάζει τη δικογραφία, αλλά τη στέλνει πίσω και κατηγορείται η κυβέρνησή μας με απαράδεκτες αιτιολογίες. Που ακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Το χειρότερο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο εγκαλούμενος καταδικάστηκε. Το δε χειρότερο είναι ότι 18.03.2014 διαβιβάζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου δικογραφία. Τι αφορούσε αυτή η δικογραφία; Τα υποβρύχια. Πότε εστάλη στη Βουλή; Από 5.05. διαβιβάζεται 30.04.2014, Παρασκευή βράδυ. Περνάει στο πρωτόκολλο της Βουλής στις 4.06.2014 όταν η Βουλή κλείνει και παραγράφεται το αδίκημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.
«Αυτά είναι τα ωραία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε για τα όσα αναφέρονται πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις. «Πριν μερικές ημέρες κατέθεσε στο Εφετείο στην υπόθεση της Siemens ο Σπυρίδων Καλούδης, ταμίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του συμβουλίου του ΟΤΕ, τοποθετημένος από την κυβέρνηση Σημίτη. Ότι έλεγε εδώ και χρόνια για τις βαλίτσες του Τσουκάτου ήταν ψέμματα και τα λεφτά πήγαν στα κομματικά ταμεία κατέθεσε. Το αναφέρω για να σας θυμίσω τις επιθέσεις που δέχθηκε η ιδιαιτέρα του κ. Χριστοφοράκου που κατέθετε ως μάρτυρας και πήγατε να την βγάλετε τρελή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έλεγε για τα ταμεία και τις σχέσεις του Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν όλοι τη συνταγματική αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του άρθρου το οποίο «εγκαθιδρύει καθεστώς ασυλίας και ανισονομίας για πολιτικά πρόσωπα». «Να καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι «αυτή η συνταγματική αναθεώρηση και η μη ύπαρξη προστατευτικού πλαισίου θα εφαρμοστεί πρώτα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβόμαστε, δεν έχουμε ανάγκη προστασία, ούτε παραγραφές, ούτε ειδικό καθεστώς».
Πάρτι στην Υγεία με πολιτική κάλυψη
«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι για πρώτη φορά υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν δίνει κάλυψη σε ένα πράγμα που ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ως την κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα πάνω στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα.
Μίλησε για 260 δισ. ευρώ στο χώρο της Υγείας με τα 160 δισ. να είναι δημόσια δαπάνη και τα 100 δισ. να είναι ιδιωτική δαπάνη και πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής δαπάνης αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων, φαρμάκων, υλικών και αντιδραστήρων.
Εάν προσθέσουμε σε αυτά τα 150 δισ. των εξοπλισμών, τα 100 των δημόσιων έργων θα βγάλουμε το χρέος που χρεοκόπησε τη χώρα» είπε ο Παύλος Πολάκης.
Κάλεσε, ακόμη, τους εμπλεκόμενους να μηνύσει τους βουλευτές του το 2011 κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας χρησιμοποιώντας εκφράσεις για «πιράνχας», κακοδιαχείριση και σπατάλη δημοσίου χρήματος.
«Το παράθυρο της σπατάλης άνοιξε το 2001 όταν με νόμο για τις προμήθειες ορισμένα είδη θα έπρεπε να θεωρούνται μη συγκρίσιμα. Από πολιτική απόφαση ξεκίνησαν όλα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Συνεχίζοντας ανέφερε «Μηνύστε και κάποιον άλλο που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τον κ. Σαλμά, ο οποίος τον Μάη του 2014 έλεγε ότι ο κύριος Γεωργιάδης με του που ανέλαβε ανέβασε την τιμή σε 265 φάρμακα, τα έβαλε μέσα χωρίς κανένα κριτήριο και δεν κατέβασε εκείνος τη δαπάνη, αλλά εγώ».
«Με τη διαφορά ασφαλιστικής τιμής και αναφερόμενης τιμής ο κ. Γεωργιάδης χρέωσε όλη τη διαφορά στους ασθενείς» τόνισε σε άλλο σημείο.
Εν συνεχεία ο Παύλος Πολάκης επικεντρώθηκε στο σκάνδαλο Novartis σημειώνοντας ότι είναι παγκόσμιο, αλλά έχει μία ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Γιατί η Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίας ήταν τιμή αναφοράς σε πρώτη φάση για 29 χώρες και σε επόμενη φάση σε άλλες 50 χώρες.
«Τι έκαναν οι φαρμακοβιομηχανίες και η Novartis ήταν ο μαέστρος; Τιμολογούσαν τα φάρμακα τους σε ακριβές χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ελβετία και η τέταρτη χώρα ήταν η Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο που η τιμολόγηση ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου και Ανάπτυξης, που είναι μία τεράστια μαύρη τρύπα» είπε ο Πολάκης για να συνεχίσει ότι «είμαστε η μόνη χώρα του ανεπτυγμένου δυτικού καπιταλισμού στην οποία τα ασφαλιστικά μας ταμεία ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μέχρι το 2010 πληρώναμε, αν ήταν φάρμακο χωρίς συμμετοχή, το σύνολο της αναφερόμενης τιμής. Αυτό είναι ένα τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα. Έτσι είχαν τη δυνατότητα οι φαρμακευτικές να μπορούν να διαφθείρουν και να εκμαυλίσουν στρώματα του υγειονομικού δυναμικού και να προκαλούν τέτοια συνταγογράφηση».
«Το κοινωνικό συμβόλαιο ήταν δε σε αμείβω με μισθό αντίστοιχο αυτού που κάνεις, αλλά σου επιτρέπω να παίρνεις μίζα» υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης για να επισημάνει «Με πολιτική οργάνωση από τα πάνω στήθηκε το παραμύθι. Δεν τα παίρνουν οι γιατροί και οι διοικητικοί από μόνοι τους. Το επέτρεψε μία απόφαση από τα πάνω».
«Η Novartis το 2006 είχε τζίρο 341 εκατ. ευρώ, το 2009 596 εκατ. ευρώ. Έτσι ξαφνικά δυνάμωσε αυτή η εταιρεία; Όταν παραγγείλαμε εμβόλια για όλη την αφρικανική ήπειρο;» πρόσθεσε.
Αριθμητικά στοιχεία για ευνοϊκή μεταχείριση
«Φτιάξατε μία σειρά από νόμους, ουσιαστικά μοιράσατε την πίτα και προφυλάξατε κάποιους από το να έχουν μείωση στην πίτα της δημόσιας δαπάνης. Την ίδια στιγμή άρχισαν να λείπουν φάρμακα από καρκινοπαθείς, δεν υπήρχαν γάζες στα φαρμακεία. Σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες σε δημόσιες δαπάνες είχαμε εξακοντισμό. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε φάρμακα για κάποιους όμως τα 11 εκατομμύρια των επιθεμάτων έγιναν 53. Την ίδια στιγμή συνέχισαν να παίρνουν υπερτιμολογημένα λίγα ακριβά υλικά» είπε και πρόσθεσε «ανέβηκε κατακόρυφα το κόστος των εργολαβικών εταιρειών που εμείς έχουμε διώξει από τα 70 από τα 100 νοσοκομεία».
Συνεχίζοντας έδωσε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τη Novartis και τις ανταγωνίστριες εταιρείες.
Το 2012 η δαπάνη των φαρμακείων που πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ στη Novartis ήταν 157 εκατ. και το 2013 150 εκατ. Αντίστοιχα της Pfizer ήταν 143 εκατ. ευρώ το 2012 και το 2013 123 εκατ. ευρώ. Της Astra Zeneca ήταν 131 εκατ. το 2012 και 118 το 2013.
Το 2014 η Novartis εισέπραξε 145 εκατ., η Pfizer 78 εκατ. και η Astra Zeneca 82 εκατ. ευρώ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι εάν αθροίσει κανείς τις πληρωμές από τον μήνα που ανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης μέχρι τον Δεκέμβρη, βγάζει τα 64.8 εκατ. ευρώ.
«Γιατί αλλάξατε τον τρόπο και τη ρύθμιση με την οποία έμπαιναν τα φάρμακα στη θετική λίστα;» ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη και συνέχισε λέγοντας «με μια πονηρή διάταξη που περάσατε τον Σεπτέμβρη και την πήρατε πίσω τον Απρίλη, έχοντας ολοκληρωθεί το Harvard Project, ρυθμίσατε να μπαίνει ένα φάρμακο στη θετική λίστα εάν αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών. Έχει σαφή συνάρτηση με το Harvard Project και τα δέκα φάρμακα. Είναι τα φάρμακα που περιγράφονται ότι πρέπει μέσα σε δέκα μήνες να έχουν μπει να πάρουν τιμή και την περίοδο που ήσασταν υπουργός μπήκαν όλα αυτά».
Καταλήγοντας ο Παύλος Πολάκης απάντησε επί το προσωπικού στον Άδωνι Γεωργιάδη και την αναφορά του σε υπόθεση με θάνατο ενός παιδιού στην Κρήτη. «Προσπαθούν να πατήσουν στο θάνατο ενός κοριτσιού για να πλήξουν αυτούς που τους κυνηγούν. Ντροπή, αίσχος και ελεεινότητα να χρησιμοποιείς αυτό το πράγμα για να πλήξεις αυτούς που τους κηνυγούν. Αν βρεθεί ένας που να το πει, εγώ την επόμενη ημέρα θα παραιτηθώ».
Ανταπάντηση από Άδωνι
Επιχειρώντας να ανασκευάσει όσα είπε προηγουμένως ο Παύλος Πολάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι ο χαμηλότερος τζίρος της εταιρείας Novartis συνέπεσε επί δικής του θητείας στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πολάκης, ο ίδιος ως υπουργός Υγείας έλαβε 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν είχε αποκτήσει ακόμα το επίμαχο ποσό των 65 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με αναφορές στον ίδιο τον κ. Πολάκη, τη σύζυγό του και την κ. Παπασπύρου. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη, είπε ότι δεν θα τον βάλει φυλακή αλλά «εγώ θα σε βάλω...».
«Τη λάσπη στη γυρίζω» ανταπάντησε στη συνέχεια ο κ. Πολάκης, σε νέα, σύντομη παρέμβασή του.
Πηγή: pancreta