Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος σχετικά με το Μακεδονικό, τάχθηκε κατά της επίλυσης του ζητήματος αυτή τη στιγμή, υποστηρίζοντας πως «η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία». Θέτοντας ουσιαστικά με τη στάση του ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενότητας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης. Υποστήριξε μάλιστα πως οι αντιδράσεις για το Μακεδονικό προκύπτουν γιατί «οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση», παραβλέποντας πως τόσο το ίδιο το ζήτημα όσο και η βάση συζήτησης για σύνθετη ονομασία, έχει προκύψει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Αίσθηση προκαλεί πως την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούσε στο «στρίβειν δια της συγκυρίας», ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καλούσε τον υπουργό Εξωτερικών να αναζητήσει τη συναίνεση, να ενεργήσει «εθνικά και όχι μικροκομματικά» και να αξιοποιήσει τα «όπλα» που «κληρονόμησε από το Βουκουρέστι, φέρνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε θετικότερη συγκυρία».
Από την πλευρά του το Μαξίμου, απαντώντας στη στάση της ΝΔ σχετικά με το Μακεδονικό, θέτει ερώτημα στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη «αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά για σύνθετη ονομασία erga omnes για την ΠΓΔΜ». Ειδικότερα το Μαξίμου, παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο, ρωτάει: «Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην Πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes "να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω" και πως "είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις;».
Η ομίλια Μητσοτάκη
«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η λύση κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι που μόνο για την καρέκλα είναι πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα ελληνικά συμφέροντα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Υποστήριξε επίσης πως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν.
«Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε», είπε, ανακοινώνοντας την «παραίτησή» της ΝΔ από το θέμα. Μιλώντας για την κυβέρνηση δήλωσε πως «εγώ θα ενημέρωνα πρώτα από όλα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις, όχι να διχάσω τους πάντες. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτα αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το σύνταγμά τους. Και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος, όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης λέγοντας πως «έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει καμία λύση έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας». «Οι πολίτες αντιδρούν με την ένταση που αντιδρούν, γιατί δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν, γιατί δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους».
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «αντί να δείξει σοβαρότητα και περίσκεψη, ζαλισμένη από μια κινητοποιηση που δεν εχει καταλάβει την σημασία της, πήγε να συκοφαντήσει και να απαξιώσει όσους συμμετείχαν, όμως η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του της χρέωσε ότι «ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση, την εθνική αντιπροσωπεία, ούτε τον λαό», και συμπλήρωσε ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης, δεν προσπάθησε να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο, δεν ένωσε τον λαό. «Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση προσπαθεί να την παγιδεύσει και να τη συκοφαντήσει», ισχυρίστηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος της ονομασίας, για να διερωτηθεί «πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις» και να απαντήσει: «υπέγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως είπε, το κείμενο αυτό φέρει τις υπογραφές Τσακαλώτου, Γαβρόγλου, Καρανίκα και άλλων 200 στελεχών. «Ήταν αυτοί που υπονόμευαν τις διαπραγματεύσεις μας τότε», είπε και υποστήριξε πως σήγμερα το κίνητρο του Αλέξη Τσίπρα ήταν «η μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος».
«Από πρόθεση το έκανε, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κ. Καμμένο που άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες. Το πρωί εμπιστευόταν τον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα και το βράδυ το έπαιρνε πίσω», επεσήμανε, για να παρατηρήσει αμέσως μετά ότι «είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα»
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να συστρατευτούν κατά του Αλέξη Τσίπρα για να «οδηγηθούν στην έξοδο οι ψεύτες και οι φαύλοι» που «από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς». «Αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα πιο κρίσιμα εθνικά θέματα», ανέφερε. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι Έλληνες δεν περιμένουν τίποτα πια από τον πρωθυπουργό και πως «το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να μην κάνει άλλη ζημιά στη χώρα». «Είναι το χθες, δεν αξίζει άλλη ευκαιρία και δεν θα έχει άλλη ευκαιρία, είμαι σίγουρος για αυτό, εμπιστεύομαι την κρίση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tvxs.gr