Σε υψηλούς τόνους συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από τις αρμόδιες επιτροπές και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, οπότε και θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς φορείς είναι οι διατάξεις για την απαρτία στην κήρυξη των απεργιών, αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα.
Το απόγευμα έγινε κυβερνητική σύσκεψη, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η Θεανώ Φώτιου εξήγησε ότι δεν θα γίνουν τώρα αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά οι μειώσεις θα αντιμετωπιστούν το 2018.
Οικογενειακά επιδόματα
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά σε μια «πολύ μεγάλη θεσμική αλλαγή για τα οικογενειακά επιδόματα. Από τις 800.000 οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα, οι 738.000 οικογένειες θα δουν αυξήσεις. Κάποιοι θα δουν μειώσεις. Αυτές τις μειώσεις εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά, γιατί η κυβέρνησή μας σκοπεύει το 2018 να το αφιερώσει στις πολιτικές για το παιδί».
Η Θεανώ Φωτίου επεσήμανε ότι αυτό που προέχει για κείνη είναι να υπάρχει ηρεμία, διότι κάποιοι δημιουργούν ένα αίσθημα καταστροφολογίας και ανησυχούν τους πολύτεκνους.
«Είναι πολύ λάθος αυτή η τακτική που κάποιοι έχουν ακολουθήσει, διότι όπως είναι γνωστό, οι 50.000 από τους 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους ωφελούνται σημαντικά», είπε η Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι «σε μια μεταρρύθμιση μπορεί να υπάρξουν και κάποιες απώλειες αλλά αυτές τις απώλειες θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».
Η υπουργός είπε επίσης ότι με το νέο σύστημα που θα πληρώνει ανά δύο μήνες, όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν πολύ γρήγορα τις αυξήσεις.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εισηγούμενος στη Βουλή την σχετική τροπολογία, ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν αλλάζει στα ισχύοντα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με βάση την οποία θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, από την 1η Μαΐου του 2018, οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων όταν επισπεύδων του πλειστηριασμού είναι το Δημόσιο.
«Ό,τι κάνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων τώρα, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες προτεραιότητες, με τα ίδια φίλτρα τώρα θα το κάνει ηλεκτρονικά. Τίποτα δεν αλλάζει», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να διαψεύσει τα όσα περί του αντιθέτου δημοσιεύονται ή ακούγονται, όπως είπε.
Εξάλλου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη κατοικία και μοναδική κατοικία και αυτό ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο). Επίσης, διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.
Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η κα Παπανάτσιου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σχετικώς με την εναρμόνιση του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών των τραπεζών, με αντίστοιχο του Δημοσίου, κάτι που - όπως είπε - «σημαίνει ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα τροποποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται σε αυτόν, θα ακολουθεί και το Δημόσιο» απάντησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.
Κατά την παρέμβασή του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε να γίνει γνωστό στο Σώμα, εάν υπάρχει εναρμόνιση των διαδικασιών διενέργειας πλειστηριασμών τραπεζών και Δημοσίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται.
Είπε συγκεκριμένα ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι η πρόσθετη προσφορά σε έναν πλειστηριασμό όπου ο επισπεύδων είναι η τράπεζα, μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ο Κώδικας είσπραξης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο - και ακόμη προσέθεσε ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει καμία προστασία όσον αφορά την πρώτη κατοικία.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έθεσε προς τον Ευκλείδης Τσακαλώτο το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει το βέτο των δανειστών σε σχέση με τη μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 1-1-2019, για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών ότι στη διαπραγμάτευση δεν έχει μπει θέμα για το νόμο «Κατσέλη - Σταθάκη» μετά το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε επίσης, πως «όταν λέμε ότι τελειώνει 31 Δεκεμβρίου του 2018 ο νόμος «Σταθάκη - Κατσέλη», δεν σημαίνει τίποτα για όσους έχουν εισαχθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία».
Πηγή: pancreta