φωτο αρχείου
Σε συνέντευξη στο Wired, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την τρέχουσα αποτίμηση του Bitcoin ως την πιο «τέλεια φούσκα» από την κρίση της τουλίπας στην Ολλανδία το 1637 μέχρι σήμερα, αν και ο ίδιος όπως λέει, ποτέ δεν εντυπωσιάστηκε από το bitcoin, αλλά από την αρχή θεωρούσε ότι η τεχνολογία blockchain είναι μια λύση σε προβλήματα που δεν έχουμε φανταστεί ακόμα.
Ο καθηγητής Οικονομικών και ιδρυτής του DiEM εξηγεί πως αν λάβουμε υπόψη αφενός την χρονολογική πορεία του bitcoin σε δολάριο και αφετέρου τον αριθμό συναλλαγών και την ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται και αγοράζονται με bitcoin, προκύπτει ότι η τιμή του bitcoin είναι υπερβολικά διογκωμένη σε σχέση με την πραγματική χρήση του.
«Όπως υποστηρίζει ο Κέινς, αυτό είναι το είδος της φούσκας που σχηματίζεται όταν η μέση γνώμη προσπαθεί να μαντέψει τι μέση γνώμη θα είναι» σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης για να προσθέσει ότι αυτό το αυτο-αναφορικό παιχνίδι είναι που συνεχίζει να οδηγεί λανθασμένα την τιμή του bitcoin.
Πότε η φούσκα μπορεί να σκάσει; Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «σε μη γραμμικά δυναμικά συστήματα, να προβλέψουμε πότε θα ξεσπάσει η φούσκα, είναι πραγματικά αδύνατο».
Επίσης σημειώνει πως το Bitcoin είναι απίθανο να προκαλέσει την αλυσιδωτή αντίδραση, όπως αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008.
Άλλωστε, μπορεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης να είναι έντονο, ωστόσο το μέγεθος της αγοράς του παραμένει μικροσκοπικό στο συνολικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης τονίζει ότι εάν αφαιρεθεί η δημιουργία χρημάτων από τα ανθρώπινα συστήματα λήψης αποφάσεων, τότε ο αλγόριθμος του bitcoin κινδυνεύει να επιτείνει τις τρέχουσες ανισότητες του πλούτου.
Ακόμη κι αν μπορούσε να σχεδιαστεί ένας τέτοιος, ο Βαρουφάκης επιμένει ότι «η δημοκρατική διαδικασία είναι αναντικατάστατη». Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να αφεθούν σε μια ακριβή και καθορισμένη έννοια της δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης ή της ισότητας. Ακόμη και στην περίπτωση της ανακατανομής του πλούτου υπάρχουν διάφορες ανταγωνιστικές θεωρίες για το πώς πρέπει να αναδιανέμεται καλύτερα. Κατά συνέπεια, οι κοινωνίες ποτέ δεν θα συμφωνήσουν απόλυτα σε μια απολιτική, αλγοριθμική και τεχνική διαδικασία για την αναδιανομή του πλούτου.
Ήδη από το 2012 ο Βαρουφάκης φλέρταρε με την ιδέα να χρησιμοποιήσει το blockchain για την επίλυση των οικονομικών δεινών της Ευρώπης. Με το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών το 2014 και υπό την άμεση απειλή της τρόικας να κλείσει τις τράπεζες της Ελλάδας, ο Βαρουφάκης επινόησε ένα τολμηρό σχέδιο για να λειτουργήσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γράφει το wired.
Υπενθυμίζει ότι πρώην υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών μεταξύ των ομότιμων χρηστών με βάση το blockchain. Αλλά χωρίς χρήματα από την Τρόικα, θα χρειαζόταν να δημιουργήσει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών, το οποίο θα επιβάρυνε τον φόρο που όλοι οι πολίτες και οι εταιρείες της Ελλάδας πρέπει να πληρώσουν ως μια νέα μορφή χρημάτων.
Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, «κάθε χρήσιμο εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε ιδιωτικό και σε δημόσιο επίπεδο» και προβλέπει ότι το blockchain θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εθνικών νομισμάτων, από ιδιωτικές τράπεζες και εταιρείες, για να διευκολύνει διακανονισμούς, εσωτερικές πληρωμές και συναλλαγές.
Τέλος τονίζει ότι Ευρώπη χρειάζεται πλήρη πολιτική, δημοσιονομική και συνταγματική ένωση. Διαφορετικά, «θα απειλείται συνεχώς να καταρρεύσει πάνω από τα κεφάλια μας».
Πηγή: pancreta