Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία - Ειδήσεις Pancreta

Με 539 ψήφους υπέρ, μόλις 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε το μεσημέρι από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την Υεμένη, που περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Καταψήφισαν την παράγραφο για το εμπάργκο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενοι με τη γραμμή του ΕΛΚ

Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν θετική ψήφο είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Επίτροπος Στυλιανίδης

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο παρέστη ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο αρμόδιος Επίτροπος περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού.

Ο Χρ. Στυλιανίδης υπενθύμισε στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο ΕΚ, λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Εσθονός ευρωβουλευτής Κελάμ Τιούνε είπε ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, με περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού και 130 παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από τον λιμό. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση για ειρηνική διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Βίκτορ Μποστινάρου από τους Σοσιαλιστές αναφέρθηκε κι εκείνος στην Υεμένη ότι είναι από τις φτωχότερες χώρες «όπου εξακολουθεί να μαίνεται ο λιμός και η ατιμωρησία» και κάλεσε την ΕΕ να μην κάνει τα στραβά μάτια.

Εκπροσωπώντας τους Πρασίνους, η Γερμανίδα Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ κάλεσε την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι να θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη, με την πώληση όπλων. Οποιος δίνει όπλα σε εμπόλεμες πλευρές είναι συνυπόλογος», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής των πρασίνων, ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία που βομβαρδίζει αδιακρίτως, προκαλώντας χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.

Οι Πράσινοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες

Το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από την ΕΕ στην Σαουδική Αραβία κατέθεσαν πρώτοι οι Πράσινοι, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία.

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» είχε επισημάνει η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι' αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Καταψήφισαν την παράγραφο για το εμπάργκο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Κατά την σημερινή ψηφοφορία αναφορικά με το ψήφισμα του ΕΚ και την κατάσταση στην Υεμένη, κατατέθηκε κοινό ψήφισμα εκ μέρους των πολιτικών ομάδων.

Στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της – 15/2) αναφέρεται ρητά-στα πρότυπα του ψηφίσματος του ΕΚ στις 25 Φεβρουαρίου 2016- η επιβολή εμπάργκο απέναντι στην Σαουδική Αραβία.

Οι ΕΒ της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά.

Πάντως, κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν, ότι οι ευρωβουλευτές της ψήφισαν τη συγκεκριμένη παράγραφο για το εμπάργκο, παρότι το σύνολο των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ καταψήφισε, ευθυγραμμιζόμενοι προς τη γραμμή του κόμματος.

Από το γραφείο του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, αναφέρεται ότι «η ψήφος μας συστρατεύεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν τη χρημιμοποιούμε για πρόσκαιρα πολιτικά παιχνίδια», σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή υπάρχει από το 2016. Επίσης αναφέρεται ότι στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται δύο φορές -ακόμη και αν δεν κατονομάζεται- η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Ανδρουλάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινήθηκαν στα όρια του πολιτικού παραλογισμού

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Η πρόταση για το εμπάργκο στηρίχθηκε από 368 ευρωβουλευτές, 221 την καταψήφισαν και 43 απείχαν.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά τόσο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν στα όρια του πολιτικού παραλογισμού. Ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος επιχειρηματολόγησαν με θέρμη υπέρ της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο!”.

Και συνεχίζει “Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της παραγράφου για το εμπάργκο, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρωτοστατεί κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας!”

Καταλήγει ο Νίκος Ανδρουλάκης: “Εμείς παραμείναμε συνεπείς τόσο με τη στάση της παράταξης στη Βουλή των Ελλήνων όσο και με τις πάγιες θέσεις της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστοί στις αξίες του ανθρωπισμού, διατηρήσαμε την αρχική μας θέση υπέρ της επιβολής του εμπάργκο καθώς ουδείς δικαιούται να παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά και περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αιτιολογήσουν τη στάση τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε κοινό Ψήφισμα για την κατάσταση στην Υεμένη, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, το οποίο φέρει και την υπογραφή του κ. Κεφαλογιάννη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο προσθέτει πως ενώ στο Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της - 15/2), με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο επικαλείται το Ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας».

«Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της» τονίζει η Κουμουνδούρου ενώ παραθέτει και τον σύνδεσμο που αφορά στην ψηφοφορία.

Παρακάτω, ο σύνδεσμος με τις ψήφους των ευρωβουλευτών ( στις σελ. 50-51, η ψήφος αναφορικά με το εμπάργκο και στις σελ 56-57 η ψήφος στο σύνολο του Ψηφίσματος).

Μαρία Ψαρά

πηγή


Πηγή: pancreta