Εάν οι υπογραφές... έβγαζαν αρχηγό, τότε η Φώφη Γεννηματά θα ήταν ήδη η επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και ο Σταύρος Θεοδωράκης “υπαρχηγός”. Καθ΄ότι όμως ακόμη κι αυτή καθαυτή η διαδικασία της εκλογής παραμένει στον αέρα, αμφότεροι απλώς περιορίζονται σε μια πρώτη νίκη εντυπώσεων και προβληματίζονται έντονα για την πορεία του όλου εγχειρήματος
Οι δέκα υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα “κλείδωσαν” οριστικά σήμερα, με την κατάθεση στην επιτροπή Αλιβιζάτου των υπογραφών υποστήριξης από τους υποψηφίους. Και οι δέκα διεκδικητές της αρχηγίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις τουλάχιστον 1.000 υπογραφές που απαιτούντο, ενώ Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης επέδειξαν τους πιο “γεμάτους” φακέλους με 12.500 υπογραφές η πρώτη και 5.000 (+300 από το εξωτερικό) ο δεύτερος.
Η ψηφοφορία
Μαζί με το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ομως άνοιξε και ο νέος γύρος προβληματισμού για την έκβαση του εγχειρήματος σύστασης του ενιαίου φορέα. Η απάντηση της Vodafone ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία και ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες για να διεξαχθεί ακόμη και μια συμβατική online εκλογή, διαμορφώνει νέα δεδομένα τόσο επί της διαδικασίας όσο – και κυρίως – επί της πολιτικής ουσίας.
Στο διαδικαστικό μέρος, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η επιλογή άλλου παρόχου και η μετάθεση της ψηφοφορίας για μικρό χρονικό διάστημα, ενδεχομένως για έναν μήνα – δηλαδή, για τον Δεκέμβριο αντί της 5ης και 12ης Νοεμβρίου.
Στο πολιτικό επίπεδο, η πρώτη ανάγνωση στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν πως ο αποκλεισμός κάθε δυνατότητας για εξ αποστάσεως ψηφοφορία δικαιώνει την θέση της Φώφης Γεννηματά, ενώ ντε φάκτο της δίνει και ενισχυμένες πιθανότητες εκλογές καθώς είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ελέγχει έναν ευρύ και συμπαγή κομματικο μηχανισμό.
Το πολιτικό ρίσκο
Σε δεύτερο επίπεδο όμως είναι εμφανής και η ανησυχία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επί της διαδικασίας, καθώς και μια μεγάλη παράταση της προεκλογικής περιόδου, μπορεί να θέσει σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο την αξιοπιστία και την απήχηση της προσπάθειας για την συγκρότηση του ενιαίου φορέα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως παρόμοιες σκέψεις επικρατούν και στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη, παρ' ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εκείνος που επιζητούσε πιο θερμά απ' όλους την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ομως, υπό τον κίνδυνο να εκφυλιστεί το εγχείρημα, φαίνεται πως και στην Σεβαστουπόλεως είναι πλέον έτοιμοι να αποδεχθούν μια συμβατική ψηφοφορία, έστω κι εάν ο επικεφαλής του Ποταμιού γνωρίζει ότι τον ευνοεί περισσότερο μια ανοιχτή διαδικασία εκλογής καθώς δεν διαθέτει ισχυρό κομματικό μηχανισμό.
Η ίδια η δήλωση, άλλωστε, του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ενδεικτική: “Ο δρόμος”, είπε, “για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας”.
Ανάλογες είναι οι απόψεις που επικρατούν και στα επιτελεία των υπολοίπων υποψηφίων – του Γιώργου Καμίνη συμπεριλαμβανομένου -, καθώς άπαντες φαίνονται να αναγνωρίζουν ότι ένα ναυάγιο της προσπάθειας θα έχει μη αναστρέψιμο πολιτικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο Σκανδαλίδης
Χαρακτηριστική, άλλωστε, του κλίματος και των προβληματισμών ήταν και η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη που κάλεσε όλους τους υποψηφίους να βάλουν το «εγώ» τους πίσω από το «εμείς» και επεσήμανε: “Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω γιατί τείνουμε να μετατρέψουμε ένα θέμα κατά βάση τεχνικό, σε πολιτικό... Πρέπει να ξεπεραστεί γρήγορα αυτό, αν χρειαστεί ας κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί να συμφωνήσουν, να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία, να μπούμε στην πολιτική συζήτηση. Η πολιτική συζήτηση είναι εκείνη που ενδιαφέρει τον κόσμο. Και να γίνει όσο γίνεται γρηγορότερα και η εκλογή και να τελειώσει αυτή η διαδικασία”.
Πηγή: pancreta