φωτο αρχείου
Με μπλακ άουτ απειλείται η εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά, εν μέσω... τηλεπικοινωνιακού αδιεξόδου και της ανοιχτής πάντοτε κόντρας για την διαδικασία της ψηφοφορίας.
Την εμπλοκή ήρθε να πιστοποιήσει η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, η οποία απέκλεισε την πιθανότητα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας – μιας ψηφοφορίας, στην οποία επιμένουν κυρίως δύο εκ των υποψηφίων αρχηγών, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης.
Η εταιρία, με επιστολή της στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αναλάβει την διεξαγωγή αδιάβλητης εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και δέχεται μόνον να υποστηρίξει την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων , δηλαδή, το γνωστό σύστημα online.
Επιπροσθέτως, όμως, αφήνει μετέωρο και τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογής, καθώς λέει ότι δεν προλαβαίνει το χρονοδιάγραμμα της 5ης και της 12ης Νοεμβρίου και ο συντομότερος χρόνος στον οποίο μπορεί να γίνει η ψηφοφορία είναι η Κυριακή 4η Φεβρουαρίου, δηλαδή, τρεις μήνες αργότερα απ' ό,τι έχει προγραμματιστεί. Και, προκαλώντας και τον τελικό... ίλιγγο στα επιτελεία της Δημοκρατικης Συμπαράταξης η εταιρία ενημερώνει ότι το κόστος για την διαδικασία θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ – για την ακρίβεια 900 χιλιάδες ευρώ συν τον ΦΠΑ.
Η απάντηση αυτή της Vodafone θέτει σχεδον σε μηδενική βάση την διαδικασία για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα, την ώρα που ήδη υποψήφιοι και κόμματα – και κυρίως Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης – βρίσκονται σε δημόσια κόντρα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το εύρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογή.
Στην Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν μεν να επβεβαιώνεται η θέση τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία τεχνολογική εγγύηση για το αδιάβλητο μιας εξ αποστάσεως ψηφφοορία, όμως η προοπτική μετάθεσης του χρόνου εκλογής και το δυσθεώρητο κόστος που προκύπτει από την απάντηση της Vodafone έχει πυροδοτήσει προβληματισμό και δυσαρέσκεια. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ίδια εταιρία δέχθηκε και πρόλαβε να οργανώσει την εκλογή αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 20 ημέρες, αλλά τώρα ζητά περιθώριο τριών μηνών από την κεντροαριστερά για την ίδια διαδικασία.
Ανάλογοι προβληματισμοί εκφράζονται και για το κόστος, ενώ ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε ότι αναμένει τις απαντήσεις και δύο ακόμη εταιριών, της Cosmote και της Wind, οι οποίες όμως θα αφορούν αποκλειστικά και μόνον την online διασύνδεση και όχι εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
Η επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου στα μέλη της επιτροπής είναι η εξής:
“Προς τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Μόλις περιήλθε στο γραφείο μου η απαντητική επιστολή της εταιρίας VODAFONE. H προσφορά της περιορίζεται μόνον στην on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή της ψηφοφορίας “δια ζώσης”. Ως πλησιέστερη ημερομηνία, η εταιρία προτείνει την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και ως κόστος το ποσό των 900.000 Ευρώ + ΦΠΑ.
Απέστειλα ήδη την επιστολή της VODAFONE προς τους υποψηφίους. Toυς ενημέρωσα ότι έχω ήδη απευθυνθεί, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής μας, προς τους προέδρους των εταιριών ΟΤΕ και WIND, ζητώντας τους να μας υποβάλουν προσφορά αποκλειστικά και μόνον για την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας με φυσική μόνον παρουσία, κατά τις υποδειχθείσες από την Επιτροπή μας ημερομηνίες (5 και 12 Νοεμβρίου 2017). Τους παρακάλεσα να μου απαντήσουν ως αύριο το βράδυ.
Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω μόλις έχω κάτι νεότερο, ώστε, σε συνεννόηση πλέον με τους ίδιους τους υποψηφίους, να συνέλθουμε το ταχύτερο για τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων.
Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου,
Ν.Κ. Αλιβιζάτος”
Σημειώνεται ότι η εμπλοκή με την Vodafone ήρθε ταυτόχρονα με νέο κύμα πιέσεων για διεξαγωγή εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, καθώς η Επιτροπή Αλιβιζάτου έλαβε επιστολή και από 48 έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού με την οποία ζητούν να διασφαλιστεί τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Μεταξύ των 48 που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Στάθης Καλύβας, ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Γιάννης Καρτάλης κ.α.
Πηγή: pancreta