Την ενοχή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, όπου δικάζεται ο πρώτος σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Το Τριμελές εξετάζει την πολύκροτη υπόθεση μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης υπέρ του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος απηλλάγη πρόσφατα -για δεύτερη φορά- με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επί μερικούς μήνες, Αύγουστο με Νοέμβριο του 2010, διατηρούσε την θέση του στο ΔΝΤ ενώ ήδη είχε αναλάβει επικεφαλής της Αρχής και δεν συγκαλούσε το Διοικητικό της Συμβούλιο με αποτέλεσμα η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων προς τα πάνω στοιχείων για το έλλειμμα να μην έχει την σύμφωνο γνώμη των μελών της Διοίκησης.
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ, κάτι που δεν έκανε, επιδεικνύοντας ασέβια στον νόμο αλλά και στη συλλογικότητα. «Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ» είπε.
Για το θέμα της παράλληλης απασχόλησης, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται» και διατύπωσε προς τους δικαστές το ερώτημα εάν τελικά ο κατηγορούμενος θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είχε αποκαλύψει την παραμονή του στο ΔΝΤ για το επίδικο διάστημα μερικών μηνών.
Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως ο κατηγορούμενος «ήθελε να μετατρέψει την ΕΛΣΤΑΤ σε ενός ανδρός αρχή» προσθέτοντας πως όλα αυτά συνέβησαν την πιο «σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική αίθουσα είναι κατάμεστη από δεκάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων, τα οποία επευφημούσαν τον εισαγγελέα για την πρόταση ενοχής που υπέβαλε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας γυναίκας από το ακροατήριο, που παρενέβη διακόπτοντας τη δίκη.
Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση η πανεπιστημιακός και πρώην μέλος του Δ.Σ. Ζωή Γεωργαντά καταλόγισε στον κ. Γεωργίου «άμεσο δόλο» με «σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος». «Ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία» είχε πει για να τονίζει πως «αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ούτε καν ως μέλος, διότι δεν είχε θέση καθηγητού».
Πηγή: pancreta