Παύλος Πολάκης: Αδιανόητη η εκδίωξη του ιατρού της Γαύδου - Ειδήσεις Pancreta

Στα τέλη Αυγούστου 2024 περί τα 1.000 άτομα προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα στο νησί της Γαύδου.  Ο γιατρός που ήδη έχει προσφέρει επί τρία χρόνια τις υπηρεσίες του στο νησί, συμβάλλοντας  καθοριστικά στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου (και στις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας καθώς ο ίδιος είναι Επιμελητής Β΄ με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής), ως όφειλε ανέδειξε το θέμα, φρόντισε για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και  ζήτησε την συνδρομή του Δήμου για την υγειονομική θωράκιση του νησιού.

Στην προσπάθεια του αυτή όχι μόνο βρήκε προσκόμματα από την Δήμαρχο της Γαύδου κα Στεφανάκη,  αλλά τον κατηγόρησε ότι δυσφημεί το νησί  με αποτέλεσμα  να συρρικνωθεί το τουριστικό προϊόν και   ότι ασκεί αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή!

Η Δήμαρχος της Γαύδου δεν μπορεί να μη γνώριζε τα προβλήματα αγωγιμότητας του νερού (οι κάτοικοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο). Δεν μπορεί να μην γνώριζε την στασιμότητα των υδάτων  που χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες για την ατομική τους υγιεινή και την παρασκευή γευμάτων. Δεν μπορεί να μην γνώριζε πως σε πανηγύρι που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου τον Αύγουστο, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Όμως δεν φρόντισε έγκαιρα να πάρει όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων του νησιού. Όσοι τολμούσαν να της το επισημάνουν αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της για δυσφήμηση και αντιπολιτευτική τακτική «προς το πρόσωπο της» και την Δημοτική Αρχή, μη εξαιρουμένου του γιατρού!

Στον γιατρό βέβαια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επιδεικνύοντας εκδικητική συμπεριφορά. Απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας ζητώντας να τον απομακρύνει από το νησί και μάλιστα για να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το αίτημα της αυτό, συναντήθηκε μαζί του μη παραλείποντας να φωτογραφηθεί μαζί του! Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  χωρίς να διερευνήσει τους πραγματικούς λόγους του αιτήματος της Δημάρχου, έσπευσε να το ικανοποιήσει και έτσι στις 15 Οκτωβρίου κοινοποιείται στον γιατρό κ. Αμβροσιάδη απόφαση σύμφωνα με την οποία μετακινείται στο Κ.Υ. Καντάνου.

Θλίψη και ντροπή μόνο!  Πολύ περισσότερο που μετά και τις δειγματοληπτικές αναλύσεις νερού, ακόμα και μετά την έξαρση των κρουσμάτων αποδεικνύεται ότι το νερό είναι μολυσμένο με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκο.

Δηλώνω την αμέριστη συμπαράσταση μου στον ιατρό κ. Αμβροσιάδη, που αντί να τύχει επαίνου για την ιατρική κάλυψη ενός ακριτικού νησιού βρίσκεται και διωκόμενος επειδή έπραξε το αυτονόητο καθήκον του. Αλήθεια πως θα καλυφτεί το νησί στο μέλλον από Ειδικό Γενικό γιατρό όταν η έλλειψη διαθεσιμότητας και η «ακριτικότητα» της Γαύδου καθιστούν από δύσκολη έως αδύνατη την κάλυψη της θέσης με γιατρό ίδιων προσόντων;

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσω Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας επισυνάπτοντας και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την άδικη δίωξη του γιατρού και την εμμονή για εκδίκηση της Δημάρχου προκειμένου να καλύψει δικά  της λάθη και παραλείψεις, ζητώντας την αποκατάσταση του κ. Αμβροσιάδη και την άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Γαύδου.

Παύλος Πολάκης
Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Πηγή: pancreta.gr