Σε οικονομικό αδιέξοδο ξανά οι σεισμόπληκτοι - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι σεισμόπληκτοι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, οι οποίοι δε βλέπουν θετική ανταπόκριση στο θέμα της χορήγησης άτοκων δανείων από τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση ζημιών στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “H Ελπίδα" Κώστα Γκαντάτσιο, παρά το γεγονός ότι το κράτος επιχορηγεί το επιτόκιο στο άτοκο δάνειο και παρέχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δυστυχώς δεν προχωράει η στήριξη από τις τράπεζες.
 

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αφορούν την απάντηση που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας σε ερώτηση που απευθύναμε προς τον Γιάννη Στουρνάρα, και η οποία ήταν αρνητική. Οι τράπεζες που στηρίχτηκαν τρεις φορές στις θυσίες των Ελλήνων για να μη χρεωκοπήσουν αρνούνται να δώσουν το 20% του άτοκου δανείου στον πολίτη που θέλει να φτιάξει το σπίτι του, στον πολίτη που δε θέλει να αγοράσει οικόπεδο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε θέλει να πάει διακοπές στη Μύκονο, απλώς θέλει να αποκαταστήσει τις ζημιές στο σπίτι του για να μείνει», λέει ο κ. Γκαντάτσιος.

«Οι τράπεζες παρακάμπτουν τον νόμο που η Πολιτεία θέσπισε για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ελπίδα”: «Η Πολιτεία λοιπόν θέσπισε το 20% του άτοκου δανείου να δίνεται σε όλους τους πληγέντες που μπορεί να είναι σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς. Όμως, τώρα αθετούν και τον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί».

Μετά από σχετική επιστολή του Συλλόγου “Η Ελπίδα”, με αφορμή την άρνηση χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η διευθύντρια Εποπτείας πιστωτικού ιδρύματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην απάντησή της επισημαίνει ότι η αγορά είναι ελεύθερη και η κάθε τράπεζα αποφασίζει πού θα χορηγήσει τα δάνεια.

«Παρόλο που το κράτος έχει εγκρίνει το επιτόκιο και παρόλο που η Πολιτεία έχει εγγυηθεί τα χρήματα, τα οποία έχουν πιστωθεί για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή, γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ, οι τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο. Γι’ αυτό καλούμε αυτή τη στιγμή την Πολιτεία να παρέμβει και να δώσει ουσιαστικές λύσεις και όχι απλά “πυροτεχνήματα” ή μία απλή “τοπική νάρκωση”, όπως ήταν η εξαγγελία του 20% στο άτοκο δάνειο», τονίζει ο κ. Γκαντάτσιος.

Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση και σε ένα νέο αδιέξοδο, καθιστώντας πλέον πρακτικά αδύνατο να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, με τον Κώστα Γκαντάτσιο να τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να δρομολογήσει άμεσα λύσεις.

«Η διαφορά είναι ότι, αν ο πολίτης δεν έχει αυτά τα χρήματα και δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία να φτιάξει το σπίτι του, τότε η Πολιτεία θεωρεί ότι υπάρχει δόλος και συνεπώς θα ζητήσει τα χρήματά της πίσω. Το τελευταίο σκαλοπάτι για εμάς ήταν να απευθυνθούμε στον κεντρικό τραπεζίτη, τον κ. Στουρνάρα. Η απάντηση, δυστυχώς, ήταν αρνητική, με την μπάλα των ευθυνών να ρίχνεται για ακόμα μία φορά στην κερκίδα, όμως αυτός που πληρώνει και πάλι το “μάρμαρο” είναι ο πολίτης».


Πηγή: neakriti.gr