Οι αριθμοί και τα στατιστικά, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ. Μόνο το 2023 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων των παιδιών ανήλθε στις 237.253 και τα vouchers που χορηγήθηκαν στις 174.680. Εκτός προγράμματος έμειναν 62.573 παιδιά.
Στο Δήμο Ηρακλείου η κατάσταση είναι ανάλογη. Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του τμήματος προσχολικής αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών στα 21 Κέντρα Προσχολικής Αγωγής. Κάθε χρόνο εκατοντάδες οικογένειες έρχονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να εγγραφούν σε ένα από τα κέντρα αυτά, λόγω του περιορισμένου αριθμού των εγκεκριμένων από το Υπουργείο θέσεων.
Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι από τα vouchers που διανέμονται, στην πράξη ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει αδιάθετο, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις σε ιδιωτικές δομές.
Το 2022 έμειναν εκτός δομών 1.000 βρέφη ηλικίας από 8 έως 18 μηνών, 378 παιδιά από 18 έως 30 μηνών και 50 νήπια. Τα κενά εντοπίστηκαν στα ανατολικά, κυρίως, προάστια της πόλης.
Το 2023 το πολυπόθητο voucher για μια θέση στους βρεφικούς σταθμούς πήραν 1100 βρέφη, δηλαδή το 40% περίπου όσων έκαναν αίτηση. Το voucher έγινε ανέφικτος στόχος και πέρυσι για χιλιάδες οικογένειες, παρ’ όλο που εκπλήρωναν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Αντίστοιχα για τους παιδικούς σταθμούς δόθηκαν 1400 voucher, με το δήμο να μπορεί να καλύψει σήμερα περίπου 900 παιδιά.
Όσο αφορά στα ΚΔΑΠ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη χρόνο με τον χρόνο. Πριν 3 χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου προσέφερε δημιουργική απασχόληση σε 900 παιδιά, ενώ σήμερα μόνο σε 350.
Σύμφωνα με τη φετινή ανακοίνωση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κατά την ημέρα λήξης της προθεσμίας κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων «στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, οι αιτήσεις μέχρι σήμερα έφτασαν τις 1.920. Από αυτές μόλις οι 1.300 μπόρεσαν να απορροφηθούν, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο στεγαστικό υπόβαθρο για να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδικών για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις». Είναι βέβαιο δηλαδή ότι 500 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Το 40% των αιτήσεων για τα βρέφη δεν θα ικανοποιηθεί.
Με βάση αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί τους νέους γονείς, ο Φραγκίσκος Παρασύρης απευθυνόμενος στους Υπουργούς, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εργασίες ζητά άμεσες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ, τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα την βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων. Καλεί βεβαίως του αρμοδίους Υπουργούς να καταρτήσουν ένα πλάνο στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης απορρόφησης των αιτήσεων τα επόμενα χρόνια και βεβαίως να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει την παράλληλη στήριξη στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες.
Καταλήγοντας ο Βουλευτής, ζητά την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου για νέους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων, κυρίως εργαζομένων, γονέων, ενώ υπογραμμίζει ότι απαιτείται άμεση λύση αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, ύστερα από την ανάκληση των πιστοποιητικών πυρασφάλειας σε έξι από τους μεγαλύτερους παιδικούς του Δήμου, καθώς με δεδομένο ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι την έκδοση των νέων πιστοποιητικών.
Πηγή: pancreta.gr