Οι δρόμοι μιλούν για την κρίση - Ειδήσεις Pancreta

Την αποτύπωση της κρίσης στους δρόμους 10 ελληνικών πόλεων μέσω των πολιτικών γκράφιτι και στένσιλ παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην τριήμερη έκθεση στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου παρουσιάστηκαν περίπου 100 φωτογραφίες από δημιουργίες επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών του δρόμου, οι οποίες συλλέχθηκαν από φοιτητές στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτικά και υπαρξιακά γκράφιτι και φωνές διαμαρτυρίας σε αστικά τοπία σε περιόδους κρίσης».

Πρόκειται για την πιο συστηματική μέχρι τώρα έρευνα γύρω από το γκράφιτι στην Ελλάδα της κρίσης (2010-2017), η οποία μάλιστα δεν επικεντρώνεται μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά «διαβάζει» τα μηνύματα των τοίχων και στην Πάτρα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο και τη Λάρισα.

«Η έκθεση περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος από μια τεράστια καταγραφή που έγινε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με πάνω από 10.000 φωτογραφίες συνθημάτων και γκράφιτι καθώς και με βιωματικές συνεντεύξεις κάποιων εκ των δημιουργών τους», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης τονίζοντας πως η τέχνη του δρόμου μετατρέπει την τραυματική εμπειρία της κρίσης σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

«Η παρουσία των πολιτικών γκράφιτι στο οπτικό σύμπαν των ελληνικών πόλεων στην περίοδο της κρίσης είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων λιτότητας», ανέφερε ο ίδιος.

30 χρόνια λειτουργίας

Η έκθεση φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πλαισιώθηκε από σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως προβολή εθνογραφικών ντοκιμαντέρ για την τέχνη του δρόμου στην περίοδο της κρίσης, θεματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής με γκράφιτι και workshops για τη έρευνα του οπτικού πολιτισμού, την τέχνη του δρόμου και το σώμα της κρίσης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο βασισμένο στο βιωματική εμπειρία της πρακτικής του γκράφιτι αλλά και γνωριμία με το «Θέατρο του καταπιεσμένου» καθώς και προβολές video walls, συζητήσεις με δημιουργούς γκράφιτι και τέχνης του δρόμου αλλά και μουσική βραδιά με τοπικά μουσικά σχήματα.

Στόχος των εκδηλώσεων, να φέρει το Πανεπιστήμιο κοντά στην κοινωνία και στους κόσμους της τέχνης και να τονίσει τη σημασία της δημιουργικής και αναστοχαστικής κοινωνικής έρευνας στη μελέτη πολιτισμών της καθημερινότητας στη σύγχρονη πόλη σε συνθήκες κρίσης.

Μάριος Διονέλλης

πηγή


Πηγή: pancreta