Διεθνές κύκλωμα το οποίο διακίνούσε παράνομα μετανάστες μέσω Κρήτης, εξάρθρωσε η αστυνομία.
Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε την Πέμπτη 10 Αυγούστου στο Ηράκλειο, όπου στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν τρία άτομα:
- δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 42 ετών
- ένας 29χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας
ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκατριών ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από δύο «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα μέσω Κρήτης. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων υπηκόων τρίτων χωρών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αυτοί αναχωρούσαν για την Αθήνα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.
Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.500-3.000 ευρώ, για κάθε ενήλικο άτομο και 3.000 – 3.500 για κάθε ανήλικο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 140.000 ευρώ.
Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι ήταν εξαιρετικά δυσμενείς και δέχονταν απειλές, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.
Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης της εγκληματικής ομάδας, προκύπτει οργανωμένη δομή λειτουργίας της.
Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, δραστηριοποιούνταν συστηματικά τουλάχιστον από το Μάιο του 2016, διαπιστωμένες, μέχρι τώρα, δύο περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, ο συνολικός αριθμός των οποίων όπως προκύπτει από την προανάκριση αγγίζει τα 80 άτομα.
Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε, η δραστηριοποίηση μελών της ομάδας και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκε έρευνα σε κρύπτη φρεατίου και βρέθηκαν 155,5 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ένας 32χρονος, ένας 42χρονος και ο 29χρονος Αλβανός.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 42χρονος διαχειριζόταν μέρος της ποσότητας κοκαΐνης που κατείχαν ο 32χρονος και ο 29χρονος, προβαίνοντας σε ζύγιση και διαχωρισμό της, ενώ παράλληλα παρείχε συνδρομή σε δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας τους και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με άλλα ομοειδή δίκτυα.
Πηγή: pancreta