Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατάφεραν να εξηγήσουν τη διαδικασία μετάστασης των καρκινικών κυττάρων - μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρίτσαρντ Γκίλμπερτσον και η ερευνητική του ομάδα στο Cancer Research UK (CRUK) Cambridge Institute, εντόπισαν μια από τις πιο ακατανόητες μέχρι τώρα αιτίες μεταστάσεων και διαπίστωσε και με ποιον τρόπο τα καρκινογόνα κύτταρα προσβάλλουν τα υγιή.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics δείχνει ότι οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, αλλάζοντας εντελώς τον τρέχοντα τρόπο σκέψης σχετικά με τη μετάσταση του καρκίνου.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας είναι από τα πιο σημαντικά του εργαστηρίου μας εδώ και τρεις δεκαετίες.Όχι μόνο εντοπίσαμε την αιτία της μετάστασης, αλλά ανατρέψαμε επίσης μια κοινή αντίληψη για αυτή, δείχνοντας πώς ο καρκίνος πειράζει τις διαδικασίες σε υγιή κύτταρα για δικό του όφελος. Εάν επιβεβαιωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του καρκίνου και θα μας επιτρέψει να χειριστούμε αυτή τη διαδικασία για να θεραπεύσουμε κατεστραμμένα όργανα», τόνισε ο καθηγητής Γκίλμπερτσον.
Η ομάδα του CRUK διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης NALCN σε κύτταρα σε ποντίκια με καρκίνο προκαλεί μετάσταση.
Προς έκπληξη των ερευνητών, όταν αφαίρεσαν το NALCN από ποντίκια χωρίς καρκίνο, αυτό έκανε τα υγιή κύτταρα τους να εγκαταλείψουν τον αρχικό τους ιστό και να ταξιδέψουν γύρω από το σώμα ,όπου ενσωματώθηκαν σε άλλα όργανα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, για παράδειγμα, ότι υγιή κύτταρα από το πάγκρεας μετανάστευσαν στο νεφρό όπου έγιναν υγιή νεφρικά κύτταρα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάσταση δεν είναι μια ανώμαλη διαδικασία που περιορίζεται στον καρκίνο, όπως πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από υγιή κύτταρα και την οποία έχουν «εκμεταλλευτεί» τα καρκινικά για να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και να δημιουργήσουν μεταστάσεις.
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο, η μετάσταση παραμένει απίστευτα δύσκολο να προληφθεί, κυρίως επειδή οι ερευνητές δυσκολεύονταν μέχρι τώρα να εντοπίσουν βασικούς οδηγούς αυτής της διαδικασίας που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από φάρμακα. Τώρα που έχουν εντοπίσει τον ρόλο της πρωτείνης NALCN στη μετάσταση, η ομάδα εξετάζει διάφορους τρόπους για να αποκαταστήσει τη λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπαρχόντων φαρμάκων στην αγορά.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ερικ Ράχμαν, δήλωσε: «Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε μια μοναδική πρωτεΐνη που ρυθμίζει όχι μόνο τον τρόπο εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και την φυσιολογική αποβολή και θεραπεία των κυττάρων των ιστών. Αναπτύσσουμε μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε εάν υπάρχουν πιθανά υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν αυτόν τον μηχανισμό από το να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου στους ασθενείς».
Πηγή: tvxs.gr