Ανέκαθεν υπήρχαν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει ένα φόβο απέναντι στις ενέσεις και όταν ερχόταν η ώρα να πρέπει να κάνουν μια να πιέζονται πολύ για να την κάνουν ή συχνά να παίρνουν το ρίσκο να μην την κάνουν. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο αυτή την φοβία. Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι το 10% των ατόμων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid δεν είναι αρνητές αλλά ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που φοβούνται τις ενέσεις.
Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών επιθέματα που εγχέουν τα εμβόλια ή τα φάρμακα των ενέσεων με ανώδυνο τρόπο στον ασθενή. Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφημου MIT, κάνουν ένα βήμα περισσότερο δημιουργώντας μια μορφή εμβολίου mRNA που λαμβάνεται από το στόμα.
Τα φάρμακα τύπου mRNA δεν μπορούσαν μέχρι στιγμής να ληφθούν από το στόμα επειδή το όξινο περιβάλλον του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος προκαλούσε ζημιές στα φάρμακα αυτά και έχαναν την αποτελεσματικότητα τους. Οι ερευνητές του MIT προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο δημιουργώντας ένα χάπι που δεν έρχεται σε επαφή με το πεπτικό σύστημα αλλά θα απελευθερώνει το περιεχόμενο του στη βλεννώδη μεμβράνη του στομάχου που αποτελεί μια προστατευτική επένδυση του οργάνου.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να κάνουν δοκιμές για να διαπιστώσουν αν το χάπι που έφτιαξαν μπορεί να παράγει ανοσοποιητική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό παρόμοια με αυτή των εμβολίων κατά της Covid. Στις μέχρι τώρα δοκιμές οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το χάπι για να στείλουν 150 μικρογραμμάρια mRNA στο στομάχι χοίρων ποσότητα που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που περιέχει το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό. Οι δοκιμές αυτές στέφθηκαν με επιτυχία και αναμένονται με ενδιαφέρον όπως είναι ευνόητο και οι νέες δοκιμές. Ερευνητές του MIT έχουν επίσης αναπτύξει μια εισπνεόμενη μορφή mRNA.
Πηγή: naftemporiki.gr