Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου - Ποια συμπτώματα χτυπούν «καμπανάκι» - Ειδήσεις Pancreta

Στις κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν στους εμβολιασθέντες, αλλά και τα συμπτώματα που κρούουν «καμπανάκι» για την εμφάνιση των σπανιότερων επιπλοκών αναφέρθηκε νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημείωσε αρχικά πως «οι παιδίατροι είναι συνηθισμένοι να λένε στους γονείς ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να κάνει ένα εμβόλια» αλλά και ότι «πολλά από αυτά είναι ίδια και στους ενήλικες». Σε αυτά, λοιπόν, περιλαμβάνονται το ότι μπορεί να «πονάει το χέρι, μπορεί να κάνει έναν τοπικό ερεθισμό, μπορεί να έχουμε έναν πυρετό, μια κεφαλαλγία, ατονία, για λίγα 24ωρα.

Αυτά είναι συμβατά, θε λέγαμε, με τη συμπτωματολογία μία απλής ίωσης», εξήγησε. Και «ίσως υπάρχει μία μεγιστοποίηση του συμπτώματος που μπορεί να προκληθεί (σ.σ. από το εμβόλιο) ή ίσως κι ένας φόβος παραπανίσιος για αυτά τα αναμενόμενα», όπως επανέλαβε, «συμπτώματα».

Αναφερόμενη, στη συνέχεια στη συμπτωματολογία που αφορά στα θρομβωτικά επεισόδια, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως δεν πρέπει να «ξεχνάμε να βάζουμε μπροστά ότι είναι εξαιρετικά σπάνια» περιστατικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν «κεφαλαλγία επίμονη και διαρκή, πόνο σφυκτικό στον θώρακα, την εμφάνιση διόγκωσης - πόνου στα άκρα, σε χέρι ή σε πόδι, θάμβο στην όραση ή όποιο σύμπτωμα στα μάτια και, πιθανώς, εμφάνιση μικρών αιμορραγικών στιγμάτων στο δέρμα. Αυτά είναι, αδρά, τα συμπτώματα των σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε έγκαιρα αναφέρει τα συμπτώματα αυτά και τον τρόπο αντιμετώπισης διότι ευτυχώς υπάρχει πλέον η γνώση του παθογενετικού μηχανισμού αυτών των σπάνιων επιπλοκών και η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης». Σε όλες τις  μέχρι στιγμής περιπτώσεις «υπήρξε η αντίστοιχη αντιμετώπιση» διαβεβαίωσε η ειδικός, ενημερώνοντας πως ένα από τα εν Ελλάδι περιστατικά έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Για άλλα συμβάντα «ύποπτα» για τη συσχέτιση τους με τις προκληθείσες από τον εμβολιασμό θρομβώσεις, η καθηγήτρια δήλωσε, χαρακτηριστικά, πως ενίοτε «βγαίνουν πρώτα στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα» προς τον ΕΟΦ, με την εν τω βάθει έρευνα των περιστατικών να είναι σε εξέλιξη. Οπωσδήποτε, βέβαια, όταν «τεκμηριώνεται ένα περιστατικό, και δεν υπάρχει απλώς η χρονική συσχέτιση, να είστε σίγουροι πως θα αναφερθεί» και θα ερευνηθεί, κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.


Πηγή: tvxs.gr