Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε μια έκτακτη σύνοδο την ερχόμενη Δευτέρα για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού Ζίκα σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, ενώ πέρυσι μόλις που είχε ανιχνευθεί η παρουσία του ιού στην Αμερική, βόρεια και νότια, αυτήν τη στιγμή «εξαπλώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς». Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γενεύη, υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική, διότι ο ιός έχει ανιχνευθεί σε 23 χώρες.
Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τσίμπημα του κουνουπιού-τίγρης, έχει συνδεθεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε βρέφη, όταν μολυνθεί η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Στη συνέχεια, τα παιδιά αυτά υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτό που κάνει πιο δύσκολο το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να προλάβει την επιμόλυνση από τον ιό.
Έως 4 εκατ. κρούσματα
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «The Guardian» ο Μάρκος Εσπινάλ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες που εργάζεται στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην αμερικανική ήπειρο, αναμένονται να παρουσιαστούν περί τα 3 έως 4 εκατομμύρια περιστατικά ιού Ζίκα, ωστόσο δεν μπορούσε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εμφάνιση των κρουσμάτων.
Βέβαια, όπως ανέφερε η Μάργκαρετ Τσαν, ακόμη οι ιατρικές έρευνες δεν μπορούν να συνδέσουν απόλυτα τον ιό Ζίκα με τις εγκεφαλικές βλάβες στα βρέφη, με πιο συχνή αυτή της μικροκεφαλίας, όπου τα παιδιά γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι.
Παρ' όλα αυτά τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυρές υποψίες» για αλληλοσύνδεση του ιού με τα εγκεφαλικά προβλήματα αυτά.
«Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», τόνισε η Τσαν.
Όπως εξήγησε, εκτός των ισχυρών ενδείξεων για σχέση του ιού με τα νευρολογικά προβλήματα, η απειλή θεωρείται ανησυχητική και για τρεις ακόμη λόγους: το σοβαρό ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού, δεδομένης της εξάπλωσης των κουνουπιών-τίγρης στην Αμερική, την έλλειψη αντισωμάτων στους πληθυσμούς αυτούς, αλλά και την έλλειψη εμβολίου.
Ο παράγων «Ελ Νίνιο»
Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Τσαν, οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που έχει επιφέρει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» αναμένεται να ευνοήσουν την αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών αλλά και περαιτέρω γεωγραφικής εξάπλωσής τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόνισε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μια έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού, ώστε να αποφασιστούν και να προταθούν στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες φορείς του ιού, που σχετίζεται με τον κίτρινο και τον δάγκειο πυρετό, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.
Ανησυχία σε όλη την Αμερική
Στη Βραζιλία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μικροεγκεφαλίας που σχετίζονται πιθανώς με τον ιό από τον Σεπτέμβριο έχει φτάσει τις τέσσερις χιλιάδες.
Η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξαλείψουν τα κουνούπια, χτυπώντας τα σημεία όπου αφήνουν τα αυγά τους.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε με ομάδα ειδικών για να ενημερωθεί για την κατάσταση και να οργανώσει τη στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ζήτημα.
Οι αμερικανικές αρχές προσανατολίζονται στην καταστροφή και εξάλειψη των κουνουπιών, ώστε να προλάβουν τυχόν εξάπλωσή του και καθησυχάζουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φαούτσι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή που ο ιός μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα κουνουπιών.
Και η Κίνα...
Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί και την Κίνα για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης του ιού και εκεί. Όπως ανέφερε ο δρ Μπρους Αϊλγουόρντ, υπεύθυνος του τμήματος εξάπλωσης ασθενειών του Οργανισμού, η Κίνα είναι χώρα η οποία θα πρέπει να τεθεί σε επιφυλακή.
Στην ασιατική χώρα υπάρχουν κουνούπια-τίγρεις και επίσης εκεί κατά το παρελθόν έχουν ξεσπάσει επιδημίες δάγκειου πυρετού.
Πηγή: efsyn.gr