Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η διάθεση από τα σχολικά κυλικεία της Κρήτης προϊόντων από παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού και αφετέρου στοχευμένες δράσεις «Αγωγής Υγείας» αναφορικά με το σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, η οποία δείχνει ότι τα παιδιά δημοτικών σχολείων που ζουν στους δήμους τεσσάρων νομών της Ελλάδας (Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης), βρέθηκαν υπέρβαρα σε ποσοστό 30,5% και σε ποσοστό 11,6% παχύσαρκα. Επιπλέον, στην Κρήτη, τα δεδομένα από τη μελέτη Μητέρας-Παιδιού (Μελέτη ΡΕΑ) δείχνουν ότι στην ηλικία των 4 ετών, το 21,5% των αγοριών και το 22,6% των κοριτσιών ηλικίας ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αυτά τα στοιχεία κινητοποιούν την Περιφέρεια Κρήτης η οποία προχωράει στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο σε Σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης».

Σκοπός του προγράμματος είναι, αφενός η διάθεση από τα σχολικά κυλικεία της Κρήτης προϊόντων από παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού, και αφετέρου στοχευμένες δράσεις «Αγωγής Υγείας» αναφορικά με το σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Το έργο της ομάδας θα συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Άμεση προτεραιότητα σύμφωνα με την Περιφέρεια είναι, μέσω ενημερωτικών συσκέψεων και ημερίδων, η συνεργασία με τους παρακάτω εμπλεκόμενους φορείς:

  • Τους Συλλόγους Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων Ν. Ηρακλείου-Λασιθίου & Ν. Χανίων – Ρεθύμνης.
  • Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
  • Τις Αντιδημαρχίες Παιδείας (Σχολικές Επιτροπές) Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που θα επιλεγούν πιλοτικά για την εφαρμογή του προγράμματος.
  • Τη Μονάδα Μικροβιολογίας Τροφίμων, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
  • Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( ΚΠΕ Αρχανών – Αστερουσίων).
  • Την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Τις Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων των Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης η ομάδα έργου θα συνεργάζεται και με άλλους φορείς, οι οποίοι λόγω σχετικής αρμοδιότητας κρίθηκε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.

Στην ομάδα εργασίας μετέχουν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης:

  1. Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης,
  2. Μανώλης Λουμπούνης, Ιατρός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Αν. Προϊστάμενος Τμ. Προληπτικής Ιατρικής, Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης,
  3. Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης, Υπάλληλος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης (Υπεύθυνος Τεχνικού Αντικειμένου),
  4. Δρ. Μαρία Κανδηλογιαννάκη, Υπάλληλος Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος και ενόψει των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν σε εφαρμογή της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, ο αντιπεριφερειάρχης N. Βαμβακάς συναντήθηκε με την υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα, Ψαρουλάκη και συμφώνησαν να εξετασθούν, ως προς την μικροβιολογική τους ποιότητα, δείγματα τροφίμων και νερού που θα ληφθούν από τις αρμόδιες Διευθύνεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.


Πηγή: pancreta.gr