Αλλάζει το αλκοόλ τη συμπεριφορά μας; - Ειδήσεις Pancreta

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανά καιρούς έχουν ξυπνήσει με δυνατό πονοκέφαλο μετά από μια βραδιά κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Όπως δεν είναι λίγοι και αυτοί που θυμούνται αποσπασματικά την προηγούμενοι νύχτα μετά από λίγα ποτηράκια παραπάνω. Το αλκοόλ μας «ελευθερώνει» και μας «ξεκλειδώνει», κάνοντάς μας να λέμε και να πράττουμε πράγματα που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να εκφράσουμε. Οι άνθρωποι συχνά πίνουν για να πάρουν θάρρος σε μια απαιτητική κατάσταση, να ηρεμήσουν από μια δύσκολη μέρα ή ακόμα και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί.

Φυσικά, τα αποτελέσματα του αλκοόλ δεν είναι πάντα θετικά. Μετά από μερικά ποτά μπορεί να γίνουμε εκτός από πρόσχαροι και επιθετικοί. Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι καλά τεκμηριωμένη τόσο σε επιστημονικές έρευνες όσο και σε ιστορίες από την ίδια τη ζωή, καθώς πολλοί τσακωμοί και αντιπαραθέσεις ξεκινούν όταν κάποιος έχει πιει πάρα πολύ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμπεριφερόμαστε έτσι όταν πίνουμε γιατί παρερμηνεύουμε τις κοινωνικές καταστάσεις και δεν έχουμε ενσυναίσθηση. Στην ουσία, μόλις ξεκινήσουμε να χάνουμε τα λόγια μας, χάνεται και η ικανότητά μας να κατανοήσουμε και να μοιραστούμε τα συναισθήματα των άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές που κάποιος έχει κάνει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, τείνουμε να δικαιολογούμε τις πράξεις του, ενώ αντίστοιχες δικαιολογίες βρίσκουμε και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αλλά μια νέα επιστημονική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Bradford προσπάθησε να ρίξει περισσότερο φως σχετικά με το πως συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ, η ενσυναίσθηση και η ηθική συμπεριφορά μας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να επηρεάσει την ενσυναίσθηση μας, κάνοντας μας να απαντάμε ακατάλληλα στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων, αυτό δεν αλλάζει απαραίτητα τα ηθικά μας πρότυπα ή τις αρχές που χρησιμοποιούμε για να διακρίνουμε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες βότκα και έπειτα έγιναν μετρήσεις στην ενσυναίσθηση και τις ηθικές τους αποφάσεις. «Παρουσιάσαμε εικόνες που δείχνουν διάφορους ανθρώπους που εκφράζουν συναισθήματα στους συμμετέχοντες μας. Μετά από μια υψηλότερη δόση βότκας, οι άνθρωποι άρχισαν να αντιδρούν ακατάλληλα σε αυτές τις συναισθηματικές απεικονίσεις, αναφέροντας ότι ένιωθαν θετικά για τα θλιβερά πρόσωπα και αρνητικά για τα χαρούμενα πρόσωπα. Όσο πιο μεθυσμένοι ήταν οι άνθρωποι, τόσο πιο μειονεκτική ήταν η ενσυναίσθηση τους», ανέφερε η Kathryn Francis στο Conversation.

Αλλά επηρέασε αυτό την ηθική τους;

Στα πλαίσια του πειράματος οι συμμετέχοντες ανέφεραν τι νόμιζαν ότι θα έκαναν σε ηθικά διλήμματα και στη συνέχεια εξετάστηκε τι έκαναν πραγματικά σε μια προσομοίωση ενός ηθικού διλήμματος στην εικονική πραγματικότητα. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να έχει υποβαθμίσει την ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων, δεν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έκριναν κάτι ηθικό ή τις αντιδράσεις τους σε μια κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έπαιρναν την ίδια απόφαση σε ένα ηθικό δίλημμα ανεξάρτητα με την ποσότητα αλκοόλ που είχαν καταναλώσει.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ αλλάζει τις προσωπικότητές μας, στην πραγματικότητα δεν το κάνει. Είστε ακόμα το ίδιο άτομο μετά από μερικά ποτά, καθώς η υπάρχουσα αίσθηση της ηθικής σας δεν μεταβάλλεται. Συνεπώς, ενώ το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πώς ερμηνεύουμε και κατανοούμε τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων, δεν ευθύνεται για τις ανήθικες συμπεριφορές μας. Και έτσι είστε υπεύθυνοι για τις ηθικές και ανήθικες ενέργειες σας, είτε έχετε πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω είτε όχι.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr