Πολλή «σκόνη» σηκώθηκε εξαιτίας της απόφασης των ιδιοκτητών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων να βάλουν επ’ αόριστον «λουκέτο», τινάζοντας ουσιαστικά στο «αέρα» τον προγραμματισμό χιλιάδων ασθενών-ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που είχαν προγραμματίσει τις εξετάσεις τους αυτό το διάστημα.
Βασικά αιτήματα είναι η εξόφληση χρεών που ακόμα εκκρεμούν προς τους ίδιους από το 2009 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ-, αλλά και η κατάργηση της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) κερδών του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
Τι είναι το clawback
To clawback είναι μια ρύθμιση που θεσπίστηκε από τους μνημονιακούς νόμους του 2012 (με ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) και ήταν κατά βάση απόρροια της -μνημονιακής εννοείται- πρόβλεψης για «κλειστούς λογαριασμούς» για τον χώρο της Υγείας, κάτι που αποσκοπούσε προφανώς στον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησής της.
Με απλά ελληνικά «κλειστός προϋπολογισμός» σημαίνει πως όταν η δαπάνη ξεπερνά ένα όριο για μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, η εταιρεία ή ο επαγγελματίας υγείας που έχει εισπράξει τα επιπλέον ποσά είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στο κράτος (clawback) ανάλογα με τον τζίρο που πραγματοποίησε.
Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ήταν 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ.
Είναι αυτή η υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018, που καλούνται επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, η οποία αποτελεί το βασικό σημείο τριβής.
Η θέση του υπουργείου
Από τη μεριά του, το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πως το clawback δημιουργεί στρεβλώσεις, μειώνοντας δραστικά το περιθώριο κέρδους των ιδιοκτητών κέντρων. Με αυτή τη λογική, ο Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτών παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρότεινε την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μειώσει στο βαθμό του δυνατού την εν λόγω μείωση εσόδων. Σε ό,τι αφορά το θέμα του clawback, διευκρίνισε ότι με δεδομένο πως θα ήταν απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση (πράγμα αδύνατο λόγω της διάλυσης της Βουλής), το θέμα θα πρέπει να μετατεθεί προς επίλυση μετά τις εκλογές.
Απέναντι σε αυτή την πρόταση οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παρόχων ΠΦΥ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, παραπέμποντας για την τελική τους απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση του στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: Και να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά ακόμη και να λήξουν και να συνεχισθούν μετά τις εκλογές
Ο ρόλος Πατούλη
Μέσα σε όλα, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε στην όλη υπόθεση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά κι εξέχων στέλεχος της ΝΔ (πρόσφατα άλλωστε εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής με τη «σημαία» της), Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στη συνάντηση.
Όπως επίσης, ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές (ακόμη κι από τους κόλπους των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων) πως μια κινητοποίηση που επηρεάζει τόσο έντονα και άμεσα την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να εκληφθεί ως εντελώς «αθώα».
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως αυτή η ιστορία αποτελεί «προάγγελο» της κατάστασης που πιθανότατα θα βιώσει η ελληνική κοινωνία, εφόσον γίνουν πραγματικότητα οι εξαγγελίες της ΝΔ για περαιτέρω εκχώρηση των υπηρεσιών Υγείας σε ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα «πληρώνουν το μάρμαρο»
Την ίδια στιγμή όμως, ήρθε η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία για να δώσει μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα, διεκδικώντας «ενιαία υποχρεωτική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων, κατάργηση του παγώματος των τριετιών και κατώτατο μισθό 751 ευρώ».
Κι όλα αυτά, τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρουν, οι ιδιοκτήτες των διαγωνστικών παρουσιάζουν υπερβολική κερδοφορία, καταγγέλλοντας ακόμη και υπερκοστολογήσεις πολλών εξετάσεων, ενώ τονίζουν πως ουδέποτε ρωτήθηκαν για το επ' αόριστον λουκέτο, διευκρινίζοντας πως κατ' ουσίαν έχουμε να κάνουμε με lock out.
Με άλλα λόγια, φαίνεται πως, παρά τις καταγγελίες εκ μέρους των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων για δραματική μείωση του περιθωρίου κέρδους λόγω του clawback, πολλοί από αυτούς φρόντισαν να μετακυλήσουν τον «λογαριασμό» για μια ακόμη φορά στους εργαζόμενους.
Πηγή: pancreta.gr