Πρωταθλήτρια η Κρήτη στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - Ειδήσεις Pancreta

Εξήντα χιλιάδες άτομα πάσχουν στην Κρήτη από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ από αυτούς, δέκα χιλιάδες είναι σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Πολλοί εξ’ αυτών δεν το γνωρίζουν ότι νοσούν. Περίπου τέσσερις χιλιάδες ζουν μόνο με την υποστήριξη συσκευών οξυγόνου κατ’ οίκον επί 24ώρου βάσης.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για την Χ.Α.Π., που αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ ως το 2020 αναμένεται να ανέβει στην τρίτη θέση.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στην Κρήτη εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό, καθώς οι Κρητικοί είναι πιο βαρείς καπνιστές. Έτσι, η συχνότητα της νόσου ανέρχεται στο 11%-12% του πληθυσμού και αναφέρεται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό.
Την τελευταία 15ετία, από την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν γίνει 22.000 -25.000 σπιρομετρήσεις στον πληθυσμό της Κρήτης, κυρίως της ανατολικής. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη διαπιστώθηκε ότι δύο με τρεις στους δέκα έπασχαν και ένας στους τρεις ή στους τέσσερις δεν το γνώριζε.
Σώματα ασφαλείας
Σπιρομετρήσεις έγιναν προσφάτως σε 120 πυροσβέστες και 150 αστυνομικούς που υπηρετούν στο Ηράκλειο, χωρίς, όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης, να διαπιστώνεται διαφοροποίηση στην συχνότητα εμφάνισης της νόσου σχετιζόμενη με τις συνθήκες εργασίας (ιδίως των πυροσβεστών). Και στους ενστόλους διαπιστώθηκε συχνότητα αντίστοιχη με εκείνη στον γενικό πληθυσμό και κύρια αιτία ήταν το κάπνισμα.
Η διακοπή του καπνίσματος και η φαρμακευτική αγωγή που συστήνει ο θεράπων ιατρός, μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου τονίζει ο κ. Τζανάκης. Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που πρέπει να στείλουν τον ασθενή στο γιατρό για έλεγχο, αυτά είναι η δύσπνοια (π.χ. στο περπάτημα σε μικρή ανηφόρα), ο βήχας και τα φλέγματα κατά τις περισσότερες ημέρες του έτους.
Η Χ.Α.Π. στην Ελλάδα
– 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 600000 Έλληνες νοσούν
– Το 56% δηλαδή 300000 αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
– Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν
– Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες 11,6% έναντι 4,8%.
Σημειώνεται ότι, αν και το κάπνισμα είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης της νόσου στον δυτικό κόσμο και στην χώρα μας, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν χωρίς να έχουν καπνίσει. Όπως επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, Χ.Α.Π. μπορούν να εκδηλώσουν όσοι εισπνέουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα καύσεις βιομάζας (π.χ. μαγείρεμα σε φωτιά από ξύλα, τζάκια, ξυλόσομπες), είναι παθητικοί καπνιστές ή εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες.

Νεκταρία Μανουσουδάκη

Πηγή


Πηγή: pancreta