H κυβέρνηση θωρακίζει την υγεία των πολιτών με υψηλού επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη στον τομέα του καρκίνου, ρίχνοντας ταυτόχρονα το κόστος για τους ασθενείς, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ποιότητα ζωής τους μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης, την οποία ανακοίνωσε επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας-Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η οποία θα λειτουργεί στο Ηράκλειο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ, παρουσία δεκάδων επιστημόνων και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ο Κώστας Φωτάκης, δήλωσε μεταξύ των άλλων για το πρωτοποριακό σε διεθνές επίπεδο αυτό εγχείρημα:
«Οι εμβληματικές δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας έχουν στόχο να καταδειχθεί στην κοινωνία με τρόπο εύληπτο και απλό η απήχηση που έχει η έρευνα.
»Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας που φέρνει τη χώρα έγκαιρα σε ένα τομέα δυναμικά εξελισσόμενο με σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Δημιουργούνται 4 μονάδες Ιατρικής Ακριβείας σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων η μία εγκαινιάζεται σήμερα.
»Στόχος είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και οι αντίστοιχες κλινικές εφαρμογές να είναι προσβάσιμες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε όλους τους πολίτες.
»Η σύμπραξη με το Υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας για να υπάρξει επιτυχία και για τον λόγο αυτό η σημερινή εκδήλωση έχει τον τίτλο “Δύο υπουργεία - ένας στόχος, συμμαχία ενάντια στον καρκίνο”.
»Επίσης σημειώνεται πως ήδη έχουν γίνει οι αρχικές ενέργειες για να δημιουργηθεί και ένα άλλο Εθνικό Δίκτυο για να αντιμετωπίζονται επιτυχώς κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα που οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο.
Και σε αυτόν τον τομέα θα πρωτοστατεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
»Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πέραν του γεγονότος ότι κάνουν τη χώρα συνδιαμορφωτή στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Ιατρικής, συγχρόνως αποτελούν σημαντικά βήματα στην βελτίωση της ποιότητας της υγείας που θα είναι διαθέσιμη στον Κρητικό λαό και συνολικότερα στη χώρα».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, τόνισε τη στήριξη του υπουργείου στην προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση της δημόσιας υγείας που παρέχεται στους πολίτες.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε πως το ΙΤΕ διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές δομές για να στηρίξει τη σημαντική αυτή προσπάθεια και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος έχει το επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές από το 1987, με εμπνευστή τον αείμνηστο Φώτη Καφάτο.
Στην εκδήλωση μίλησαν πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιμετώπιση του καρκίνου με την Ιατρική Ακριβείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΤΕ, «η δράση του Εθνικού Δικτύου αφορά κυρίως στην παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με χρήση νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη εμβληματική πρωτοβουλία πρόκειται να αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης».
Για τις επιπρόσθετες επιδράσεις του εν λόγω εγχειρήματος στους ασθενείς και στην επιστήμη στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται εμφατικά:
«Για τους ασθενείς, η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους. Για το σύστημα υγείας, οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρει το Δίκτυο θα οδηγήσουν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να διατεθούν για περαιτέρω αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
»Τέλος, για τους βιοεπιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την Ογκολογία, η συγκέντρωση δεδομένων από τη γενετική ανάλυση πολλών ασθενών, θα προωθήσει την ανακάλυψη νέας γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιοϊατρική έρευνα με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου και την ανάπτυξη νέων θεραπειών».
Με την ίδρυση του Δικτύου η Ελλάδα συμβαδίζει με τις προηγμένες ιατρικά χώρες ανταποκρινόμενη στις υψηλές προδιαγραφές της Ιατρικής του μέλλοντος και συμπράττει ισότιμα σε διεθνείς συνεργασίες.
Στην προσπάθεια αυτή το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μια σειρά από επιστημονικές, κλινικές, τεχνολογικές, οικονομικές και νομικές προκλήσεις, με τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.
Στη συγκρότηση της ΜΙΑ Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας – Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, και από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), ενώ η δράση της προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου με την συνεργασία ογκολογικών κλινικών και περιστατικών από όλη την Κρήτη.
Η λειτουργία της ΜΙΑ Κρήτης θα υποστηριχθεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκατ. ευρώ.
Παναγιώτης Γεωργουδής
Πηγή: pancreta