Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι το “Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις”. Aντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 “Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths”.
Όταν το 1988, η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας αποφάσισε να καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε μια από τις φονικότερες επιδημίες στην ιστορία της με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η 1η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε για να ενωθεί και να ενημερωθεί η ανθρωπότητα κατά του ιού HIV, να σταθεί αλληλέγγυα στους οροθετικούς και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της νόσου.
Σήμερα, 31 χρόνια αργότερα, και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης και της έρευνας, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες ενώ καταγράφονται ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο ειδικά στις χώρες με μέσο και χαμηλό ΑΕΠ.
Τον υψηλότερο κίνδυνο σήμερα διατρέχουν οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική. Στόχος των κρατών- μελών του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS έως το 2030.
Για το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το UNAIDS δημοσίευσαν τα παρακάτω στοιχεία:
· Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
· Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
· Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
· Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
· Το AIDS είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
· Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
· Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
· Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
· Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
· Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.
Πηγή: lay-out.gr