Το πρωτοφανές και ξεχωριστό φαινόμενο του «κόκκινου ουρανού της Κρήτης» βίωσαν οι Κρητικοί οι οποίοι είδαν την Πέμπτη τα πάντα γύρω τους να παίρνουν ένα απόκοσμο χρώμα που προκαλούσε δέος και τη σκόνη να «πνίγει» την ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς η αφρικανική σκόνη δεν προκάλεσε απλά προβλήματα και αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά δεν είναι και αθώα αφού περιέχει μόλυβδο, ο ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο, σε περιεκτικότητες μάλιστα συχνά μεγάλες.
Σύμφωνα με τον φυσικό μετεωρολόγο και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ.Βουγιούκα που μίλησε στο neakriti.gr « ήταν ένα όντως ακραίο φαινόμενο τουλάχιστον στην Κρήτη και τις Κυκλάδες. Ήταν πιθανότατα το πιο ισχυρό κύμα της τελευταίας δεκαετίας».
Πώς μπορεί όμως να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό;
Σύμφωνα με τον κ.Βουγιούκα «χθες στην Ελλάδα υπήρξε συνάντηση εντελώς διαφορετικών αερίων μαζών και μάλιστα με βίαιο τρόπο δηλαδή στην Κρήτη καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 30 βαθμών, ενώ την ίδια στιγμή στη Φλώρινα χιόνιζε και είχε 0 - 1 βαθμό Κελσίου. Όταν συναντιούνται τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αέριες μάζες -κάτι που κατά κανόνα συμβαίνει την άνοιξη- οι ατμοσφαιρικές ροές και διεργασίες είναι πολύ έντονες γεγονός που ήταν εμφανές και στους ανέμους που έπνεαν χθες στην Κρήτη (πάνω από 100χλμ.). Έτσι η μεταφορά σκόνης πραγματοποιήθηκε αρκετά βίαια και ήρθαν αυτούσιες πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης από την Αφρική. Η συγκέντρωσή τους ήταν μεγαλύτερη από άλλες περιπτώσεις και υπήρξε και ξηρή εναπόθεση σκόνης –δηλαδή σκόνη από υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας- εναποτέθηκε επιπλέον των συγκεντρώσεων που υπήρχαν».
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Κρήτης δημιουργείται καναλισμός των αερίων μαζών-δηλαδή συγκεντρώνονται σε μικρότερο χώρο- και έτσι χθες με τους νοτιάδες υπήρξε επιπλέον αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης. Ιδιαίτερα από το νότο προς στη βόρεια Κρήτη- αφού επρόκειτο για νοτιάδες- υπήρχαν αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης.
Εισπνεύσαμε βλαβερό μόλυβδο
Κι αν ο κάθε Κρητικός εισέπνευσε αρκετή ποσότητα σκόνης και γέμισε τους πνεύμονες με τη βλαβερή ουσίες ακόμη πιο έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η επίδρασή της στον οργανισμό μπορεί να είναι πιο έντονη όταν η σκόνη υποχωρήσει από την ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με το γιατρό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ.Λουμπούνη «η σκόνη περιέχει ποσότητα μολύβδου και μικρότερες ποσότητες μετάλλων. Πρόκειται για βαρέα μέταλλα που είναι επιβλαβή γιατί δεν μεταβολίζονται ,είναι εισπνεόμενα, επικάθονται σε κάποια όργανα και αποβάλλονται αργά. Προκαλούν ακόμη διάφορες ασθένειες. Αυτό που πρέπει να το δούμε είναι να παίρνονται μέτρα καθώς ανάλογα φαινόμενα δεν θα είναι και τόσο σπάνια στο μέλλον. Ήδη έχουμε 2-3 φορές παρατηρήσει μεταφορά σκόνης από την αρχή του χρόνου σε μικρότερο βαθμό».
Πηγή: pancreta