politico.eu
Ο διεθνής Τύπος και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχολιάζουν τη συμφωνία για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup, όπου υιοθετήθηκε η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης και δόθηκε περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του χρέους.
Η New York Times γράφει για την «αποδέσμευση δανείου 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμφωνία για το ελληνικό χρέος», ενώ το BBC υπογραμμίζει πως «οι υπουργοί της Ε.Ε. ενέκριναν συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Η Ελλάδα λαμβάνει 8,5 δισ. ευρώ και κάποια ιδέα για μελλοντική ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Το Politico τονίζει ότι η Ελλάδα κερδίζει περισσότερα χρήματα, η Ευρώπη ελπίζει σε καλύτερες μέρες. «Η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να απομακρυνθεί από τον κατάλογο των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ε.Ε.»
«Φρέσκα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» διαβάζουμε στη Handelsblatt, που αναφέρει ότι «η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM Το ΔΝΤ, δήλωσε μετά από μια μακρά καθυστέρηση επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων».
Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.»
Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό βήμα» και μια «καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα Publicο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, o Σεντένο έκρινε ότι η συμφωνία είναι το επιστέγασμα της «πολύ θετικής εξέλιξης ,μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις επιτυχίες της όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
«Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί της Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης, γράφει η Le Monde.
Το Eurogroup έδωσε μάλιστα «διευκρινίσεις» σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, είναι μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
Η Αθήνα χρειάζονταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή επιτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεσή της να προτείνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει μαζί με τη ζώνη του ευρώ με το σχέδιο βοήθειας, βάζοντας τέλος σε αρκετούς μήνες διαφωνίας για το θέμα αυτό. Για την επίτευξη συμβιβασμού, το ΔΝΤ αποδέχθηκε μια «κατ 'αρχήν συμφωνία» για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, όπως ζητήθηκε από τη Γερμανία, αλλά δεν καταβάλει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν επισήμως για την Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο, αναφέρει η Le Monde .
«Κανείς δεν είπε ότι ήταν η καλύτερη λύση», αλλά «αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» , παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί κατ 'αρχήν, αλλά η πληρωμή θα γίνει όταν η ελάφρυνση του χρέους θα έχει πλήρως επιτευχθεί» , τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Πηγή: pancreta