Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ η Λέσβος μετρά τις πληγές της: νεκρή μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών, το χωριό Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις δημιουργούν προβλήματα, ζημιές καταγράφονται παντού.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου το 80% των σπιτιών στη Βρίσα -χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.
Από τα ερείπια ενός από αυτά τα σπίτια ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.
Από τον στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο Υποδοχής και Πιστοποίησης της Μόριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
62 κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στις σκηνές, αλλά σήμερα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ο προσωρινός καταυλισμός έχει ήδη αρχίσει να ξεστήνεται.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Με δάκρυα στα μάτια αλλά στωικά οι κάτοικοι υπομένουν τη νέα κατάσταση. Εκτός από τα σπίτια τους, μεγάλες ζημιές υπέστησαν δύο εκκλησίες του χωριού (Άγιος Χαράλαμπος και Άγιος Κωνσταντίνος).
Επίσης καταστράφηκε η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, όπως φαίνεται στις φωτό που ακολουθούν.
Διαδοχικές συσκέψεις
Οι συσκέψεις στο νησί διαδέχονται η μία την άλλη. Άλλωστε, από χθες βρίσκεται στη Λέσβο κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες.
Σήμερα έφτασε και ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Σπίρτζης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια στη Βρίσα, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού. Για το λόγο αυτό μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.
Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.
Αύριο θα μεταβεί στο νησί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε τις σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα νησιά Χίο και Λέσβο, ενώ για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο παρέμειναν κλειστά.
Δεν καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
«Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 11 χλμ., χαρακτηρίζεται επιφανειακός. Περιμένουμε για αρκετές μέρες-εβδομάδες ή μήνες να συνεχιστεί η μετασεισμική δραστηριότητα, όπως έγινε στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Χρειάζεται προσοχή, πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να αποφασιστεί ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, χρειάζεται υπομονή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, λέγοντας ακόμη ότι είναι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί, με ορισμένους από αυτούς να είναι αρκετοί ισχυροί, δημιουργώντας προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό, εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή. Θα μπορούσε μάλιστα, επισήμανε, να εκδηλωθεί νέος σεισμός έντασης ακόμα και 5,7 Ρίχτερ. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά μετά τα Ιόνια νησιά, καθώς έχει μεγάλα ενεργά ρήγματα.
Πηγή: pancreta