Τουρκικό διάβημα στον ΟΗΕ με απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ - Ειδήσεις Pancreta

Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα διεθνώς πως είναι παράνομες οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διεκδικεί ως δικό της μέρος από το θαλάσσιο τεμάχιο 6.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένη Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυκλοφόρησε σε όλα τα μέλη του Σώματος, με την οποία ισχυρίζεται πως «η αδειοδότηση που έγινε για το τεμάχιο 6, στις 6 Απριλίου, δεν έχει νομική επίδραση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, σε σχέση με σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών της πηγών».

Ο ίδιος κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ονομάζει ελληνοκυπριακή διοίκηση, πως προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες και σημειώνει πως η Τουρκία θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και απευθύνεται ευθέως στους ενεργειακούς κολοσσούς που αδειοδοτήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προειδοποιεί, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης στην υφαλοκρηπίδα της, όπως τόνισε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσφατες ανακοινώσεις του».

Η επιστολή Σινιρλίογλου στάλθηκε στις 12 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης και των υπογραφών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και εταιρειών. Για το τεμάχιο 6 τα δικαιώματα ερευνών κέρδισε η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.

Ακιντζί: Συγκλίσεις και αγκάθια στις συνομιλίες

Επιμένει σε αλλαγή της μεθοδολογίας συζήτησης, με ενεργότερη εμπλοκή των ΗΕ, χωρίς επιδιαιτησία και επίσημες προτάσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για «ενδιαφέρουσες επεξηγήσεις» χθες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όσον αφορά την αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή για τους σχολικούς εορτασμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από τη συνάντηση των ηγετών, ο ίδιος είπε ότι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης σήμερα ήταν η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως σε κάποια ομοσπονδιακά σώματα θα υπάρχει ίσος αριθμός συμμετοχής.

Συνεχίζεται, ανέφερε, η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη φόρμουλα που θα ακολουθηθεί στα όργανα όπου δεν υπάρχει (αριθμητική) ισότητα. Δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκαν συγκλίσεις, στις οποίες είχαν συμφωνήσει από πριν στο θέμα της νόμιμης κατοικίας. Δεν υπάρχει μεγάλο κώλυμα εκεί, είπε.

Αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ και εκ περιτροπής προεδρία

Επανέλαβε την άποψή του ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύουν ότι στα σώματα όπου οι Ε/κ είναι περισσότεροι αριθμητικά, εάν οι Τ/κ δεν έχουν αποτελεσματική συμμετοχή και παραμείνουν μόνο ως εικόνα, αυτό δεν τον θεωρούν ότι αρμόζει στην έννοια της ομοσπονδίας. Γι' αυτό και ζητεί η αρχή λήψης αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο με μία τουλάχιστον ψήφο από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί έγκυρη και στα άλλα σώματα. «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε ακόμα σε σημείο σύγκλισης», είπε.

Το άλλο σημαντικό θέμα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το οποίο παραμένει ως είχε. «Ετσι δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής επιτύχαμε πρόοδο», δήλωσε.

Υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει την αναζήτηση για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και την τ/κ θέση ότι αυτός ο πλούτος είναι κοινή περιουσία της Κύπρου, των Κυπρίων. Είμαστε υπέρ τού να εξευρεθεί φυσικό αέριο και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο πλευρών, ωστόσο –είπε– αυτό μπορεί να γίνει σε συνθήκες ειρήνης, όταν βρεθεί μια λύση. «Εάν δεν υπάρξει λύση μπορεί να δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Δεν θέλουμε χώρο έντασης, θέλουμε χώρο συνεργασίας».

Γι' αυτό, συνέχισε, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να εργαστούμε πιο εποικοδομητικά και να δούμε τα θέματα πιο ολοκληρωμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Αυτό, είπε, το ανέφερε και εντός της χθεσινής συνάντησης και ήθελε να το υπογραμμίσει και δημοσίως.

Δεν θα φύγουμε από το τραπέζι

Ανέφερε ότι η δική του άποψη για το θέμα του ενωτικού είναι γνωστή, όπως και η αντίδρασή του, επαναλαμβάνοντας ότι με την αναφορά του νόμου ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδειξε τον απαραίτητο σεβασμό όχι μόνο στους Τ/κ αλλά στο δικό του κόμμα τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν νομικοί στην ε/κ πλευρά που έχουν υποδείξει ότι αυτό δεν ήταν η μόνη επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη και πως το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. «Κατ' εμάς ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο αυτό πέταξε την μπάλα πλάγια». Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι παραμένει στις συνομιλίες λέγοντας ότι εάν στην ε/κ πλευρά υπάρχει πραγματικά βούληση για λύση αυτό θέλει να το δει. Την προηγούμενη φορά, ανέφερε εννοώντας την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, έκανε το σωστό.

«Όμως το να φύγουμε τώρα απ το τραπέζι δεν τίθεται θέμα. Δεν πέσαμε σε αυτό το λάθος. Πιστεύω ότι ήταν σωστό αυτό που κάναμε εμείς την προηγούμενη φορά, πιστεύω ότι και τώρα η στάση μας είναι σωστή». Εάν υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία για μια συμφωνία, θέλουμε αυτή την ευκαιρία να την χρησιμοποιήσουμε στο όνομα των επόμενων γενιών, σημείωσε.

Προσπαθούμε για βελούδινη επανένωση και όχι βελούδινο διαζύγιο

Στην ερώτηση για αναφορές τελευταία σε βελούδινο διαζύγιο και πώς ο ίδιος το βλέπει, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «εμείς προσπαθούμε για μια βελούδινη επανένωση, όχι για βελούδινο διαζύγιο», λέγοντας ότι το πλαίσιο από τις συμφωνίες 1977-1979 και εγκρίθηκε από την τ/κ κοινότητα το 2004, είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Θα δούμε, πρόσθεσε, τους επόμενους μήνες τι θα γίνει, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο η περίοδος είναι πολύ σημαντική, προτρέποντας «να επικεντρωθούμε στη λύση, να μη δημιουργούμε άλλα σενάρια, δεν μας ωφελεί».

Συντάκτης: Άκης Φάντης

πηγή


Πηγή: pancreta