Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απριλίου και του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία.
Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατομμύρια ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατομμύριο που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτός των ποσοστών συμμετοχής, όσο διαρκεί η ψηφοφορία.
Η παράταση της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν μία ώρα λιγότερη για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης.
Εάν οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων είναι μικρές, η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της εικόνας των δύο φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις οθόνες της τηλεόρασης δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη.
Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Οι δύο φιναλίστ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στις 7 Μαΐου.
Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ.
Τέσσερις υποψήφιοι στο νήμα
Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πριν από έναν χρόνο παραιτήθηκε για να δημιουργήσει το δικό του πολιτικό κίνημα, παίρνοντας αποστάσεις από τους σοσιαλιστές, κινείται μεταξύ κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων. Έχει διεμβολίσει τα παραδοσιακά κόμματα του χώρου αυτού, παίρνοντας μαζί του σημαντικά στελέχη τους. Ο κ. Μακρόν θεωρεί ως μοναδική διέξοδο για την Ευρώπη τη φυγή προς τα εμπρός και όποιος θελήσει ας ακολουθήσει, ενώ για τη Γαλλία υπόσχεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον κρατικό τομέα. Είναι προφανές ότι μια νίκη του Μακρόν θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για την Ευρώπη και αυτό εύχονται όλοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Πάντως, για να μπορέσει να κυβερνήσει θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και εκεί θα πρέπει πρώτα να κάνει το κίνημά του κόμμα, αλλά και τις κατάλληλες επιλογές προσώπων.
Μαρίν Λεπέν
Δεύτερη στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν, η οποία τις τελευταίες βδομάδες εμφανίζει μια τάση συρρίκνωσης της δύναμής της, αν και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι την Πέμπτη το βράδυ θα μπορούσε θεωρητικά να της δώσει ώθηση. Η Λεπέν έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, αλλά και από την Ε.Ε. εάν η τελευταία δεν εγκαταλείψει την παγκοσμιοποίηση. Είναι σαφές ότι όσα υπόσχεται είναι ο ορισμός της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, ωστόσο μια νίκη της θα έφερνε πρωτοφανή αναταραχή όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη. Το μειονέκτημά της είναι πως ακόμη κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, για να μπορέσει να κάνει αυτά που υπόσχεται θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές του Ιουνίου και αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο καθώς χωρίς συμμαχίες είναι αδύνατη η αυτοδυναμία και προς το παρόν με τη Λεπέν δεν συνεργάζεται κανένα κόμμα.
Ζαν-Λικ Μελανσόν
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, άλλοτε μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος και σύμβουλος του Μιτεράν, είναι αντισυστημικός και εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική τις τελευταίες βδομάδες πλησιάζοντας το 20%, χωρίς κανένα κομματικό μηχανισμό πίσω του, ούτε γνωστά στελέχη. Χρησιμοποιεί, όμως, πολύ καλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι ο τελευταίος Γάλλος και από τους ελάχιστους πλέον Ευρωπαίους πολιτικούς που έχει ευχέρεια λόγου και μάλιστα από στήθους. Πριν από λίγες μέρες συγκέντρωσε στο λιμάνι της Μασσαλίας 70.000 οπαδούς του, αριθμός πρωτοφανής για μια χώρα που δεν φημίζεται για τις μεγάλες υπαίθριες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Μελανσόν θέλει να αλλάξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, να δοθεί έμφαση στον κοινωνικό τομέα και να υπάρξει προστατευτισμός έναντι της παγκοσμιοποίησης. Διαφορετικά απειλεί με έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, αν και τις τελευταίες μέρες λόγω της δυναμικής που έχει και για να διευρύνει το ακροατήριό του «στρογγυλεύει» τις απειλές περί εξόδου. Σίγουρα δεν είναι Λεπέν, ωστόσο η νίκη του Μελανσόν θα έφερνε αναταραχή στη Γαλλία και στην Ε.Ε., ενώ το μειονέκτημά και του ίδιου είναι πως δεν έχει κόμμα και δεν θα μπορέσει, αν εκλεγεί, να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές.
Φρανσουά Φιγιόν
Για τον γκολικό Φρανσουά Φιγιόν αυτές οι προεδρικές φαίνονταν περίπατος, αφού οι πρώτες δημοσκοπήσεις τον έφεραν άνετο νικητή, μέχρι που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του διορισμού στο ιδιαίτερο γραφείο του της γυναίκας του για δεκαετίες και των δύο παιδιών του κατά καιρούς. Ο Φιγιόν κατηγορείται από τη γαλλική δικαιοσύνη για εικονική απασχόληση μελών της οικογενείας του με χρήματα του Δημοσίου. Ο ίδιος μιλάει για σκευωρία, αλλά η πλειονότητα των Γάλλων, τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την άποψή του. Για να περάσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Φιγιόν θα πρέπει να τερματίσει πρώτος ή δεύτερος αύριο, κάτι που μοιάζει δύσκολο αλλά όχι αδύνατο με δεδομένη τη μικρή διαφορά που χωρίζει τους τέσσερις πρώτους. Εάν κερδίσει τις προεδρικές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει και τις βουλευτικές γιατί έχει πίσω του τον κομματικό μηχανισμό των γκολικών και των κεντρώων. Αναφορικά με την Ευρώπη, ως γκολικός παλιάς κοπής, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευρωπαϊστής, αλλά ούτε και αντιευρωπαίος. Σε κάθε περίπτωση δεν προκαλεί φόβο στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε και ενθουσιασμό.
Πληροφορίες: Αθηναϊκό Πρακτορείο, naftemporiki.gr
Πηγή: koutipandoras