Πολύ υψηλότερο από κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ αποδείχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας όπως παραδέχθηκε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου ο Πολ Τόμσεν. «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πιο πάνω από ό, τι είχαμε προβλέψει», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ για να προσθέσει ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία».
«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε», είπε, ενώ κάνοντας για πρώτη φορά ίσως αυτοκριτική συμπλήρωσε ότι «τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από τη μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Ερωτηθείς για το ύψος των πλεονασμάτων, ο Τόμσεν εξήγησε ότι δεν αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ταυτόχρονη ανάπτυξη της Οικονομίας. Εμφανίστηκε δε επιφυλακτικός ως προς το χρονικό διάστημα που κάτι τέτοιο μπορεί να επιτυγχάνεται. Όπως είπε, «το πόσο θα μείνουν στο 3,5% (σ.σ. τα πλεονάσματα) είναι κάτι που τελεί υπό συζήτηση, αλλά θέση του ΔΝΤ είναι πως θα πρέπει να παραμείνουν για λίγο».
Ασαφώς απάντησε και στο ερώτημα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ ανεξαρτήτως της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, εξ ου και η όλη διαδικασία, όπως σημείωσε, είναι επείγουσα.
Είπε επιπλέον, εμμένοντας στις αγκυλώσεις που μέχρι σήμερα πάνε πίσω τη διαπραγμάτευση, ότι αυτό που ζητάει το Ταμείο για να συμμετάσχει είναι να υπάρξει συμφωνία στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και επίσης να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο, πράγμα το οποίο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη λήψη των μέτρων και η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά απομένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική Οικονομία θα ανακάμψει από το χαμηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειωθεί η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλές διαρθρωτικές αλλαγές να γίνουν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το συνταξιοδοτικό και τη δημόσια διοίκηση.
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
Νωρίτερα σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Η συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Λαγκάρντ διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η απομείωση του ελληνικού χρέους, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ και η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «η συνάντηση πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και για το χρέος». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε παράλληλα καλύτερα του αναμενομένου τα νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.
Το καλό κλίμα επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. «Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και το επιτελείο του. Είχαμε παραγωγικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν τα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος: τις πολιτικές και την ελάφρυνση χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαιη η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων
Στο μεταξύ τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για πλεόνασμα της τάξης του 3,9% το 2016, είναι βέβαιο πως οι στόχοι και για τα επόμενα δύο έτη θα πιαστούν και ως εκ τούτου θα εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων. Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν» ανέφερε συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε εξάλλου σε δήλωσή του στις κάμερες, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%, δηλαδή οκτώ φορές πάνω από τον σχετικό στόχο.
Αν και δεν εμφανίστηκε να πανηγυρίζει, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η ύπαρξη πλεονάσματος αυτού του μεγέθους, αποδεικνύει ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές, ενώ στρέφοντας τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία και σε μερίδα των Μέσων Ενημέρωση, σχολίασε ότι, «πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης», σενάρια τα οποία «διαψεύδονται με πάταγο».
Κάλεσε εξάλλου, την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει ευθέως πια στο ερώτημα αν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων ή αν θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους». «Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της» σχολίασε σκωπτικά.
Ο κ. Τζανακόπουλος αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα περί success story, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας. Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα».
Πηγή: pancreta