Μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα - Ειδήσεις Pancreta

Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης. .

Οι δανειστές, οι οποίοι δημιούργησαν «κοινό μέτωπο» ζητούν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην πρότασή τους από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκη οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης τον οποίο δεν κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι δανειστές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018.

Τα μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις περικοπές στις συντάξεις.

Προβάλλοντας ένα ενιαίο μέτωπο οι δανειστές βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

«Υπάρχει συμφωνία ώστε να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε» πρόσθεσε αλλά τόνισε πως  «δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Επίσης, μια δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. 

Στη συνάντηση, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι προσήλθε στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσo, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση. 

Ντάισελμπλουμ:  «Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης»

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή τη συνάντηση δήλωσε στο Bloomberg ότι «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο σε νέες διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες».

«Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, καθόσον δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερούν Ντάισελμπλουμ όλα τα σημαντικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό. Επίσης είπε πως θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω, είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο» υπογράμμισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι θεσμοί.

πηγή


Πηγή: pancreta